Što se gazirano piće duže konzumira, to više štete može da nanese zubima. Potrebno je samo 20 sekundi da bakterije u ustima počnu da proizvode kiselinu, a ona će izjedati gleđ do pola sata.

Aluminijumske limenke imaju polimerni premaz koji može da apsorbuje deo ukusa, što potencijalno čini blažim ukusom, objasnila je hemičarka za hranu Sara Riš.

- Ako pijete gazirani sok iz plastične flaše, ukus može da se promeni zbog acetaldehida iz plastike koji prelazi u piće. S druge strane, staklene flaše su najmanje podložne promenama, pa ne menjaju ukus gaziranog pića - objasnila je ona, a prenosi rd.com.

Gazirana pića su puna kiselina koje oštećuju zubnu gleđ i dovode do karijesa, a veštačke boje mogu da zaprljaju zube. Samo jedna konzerva može da sadrži 39 grama šećera, što je dnevna doza - tvrdi dr Samir Pate.

Foto: Profimedia

 

On je dodao da što se gazirano piće duže konzumira, to više štete može da nanese zubima. Potrebno je samo 20 sekundi da bakterije u ustima počnu da proizvode kiselinu, a ona će izjedati gleđ do pola sata.
 
- Ako vam je potrebno 30 minuta da sve to popijete, onda se štetno dejstvo na zube znatno produžava. Žvakaća guma bez šećera pomaže da se smanji kiselina u ustima – dodao je on.
 

BONUS VIDEO:

 
 
(Najžena)