Fokusiranje na stvari koje izazivaju stres može povećati kortizol (hormon stresa) ili krvni pritisak. U suštini, kada ležite i razmišljate o stresnim mislima, onda svoje telo stavljate u stanje pripravnosti i nemoguće je da se smirite. Međutim, postoje načini koji vam mogu pomoći da se nosite sa tim.

Analizirajte (na papiru)

Ako ste pod stresom zbog stvari koje morate da uradite sledećeg dana, zapišite ih u svesku. Na taj način ćete "izbaciti" pojmove iz glave i moći ćete bolje da spavate. Osim ako ne planirate i organizujete raspored, stresaćete se oko stvari koje ste možda zaboravili. Pored toga, zapisivanje i razmišljanje o onome što ste napisali mogu da vas nateraju da shvatite da sve što vas brine ipak nije toliko "strašno" ili nemoguće.

Foto: Shutterstock

 

 

Razmišljajte o pozitivnim stvarima

Zapišite ili zapamtite stvari koje imate i na kojima ste zahvalni. Na primer, vaše zdravlje, vaš posao, porodica, partner ili se setite nekog svog malog dostignuća ili nekog komplimenta koji ste dobili tokom dana. Na ovaj način će negativne misli biti zamenjene pozitivnim, lakše ćete se opustiti i bolje nositi sa nesanicom. Takođe, kvalitetniji san imaju oni koji osećaju zahvalnost za ono što imaju.

Foto: Profimedia

 

 

"Uposlite" misli

Pronađite nešto što će vam odvratiti pažnju od onoga što vas možda opterećuje: možete da brojite od 100 do 0 unazad, na primer. Druga opcija je da uradite "proveru" svog tela. Obratite pažnju na osećaje (kao što su zatezanje, peckanje, možda hladnoća) u svakom delu tela, počevši od peta pa naviše. Drugi pristup je razmišljanje o nasumičnim, nepovezanim rečima (kao mačka, loptica za golf, itd.) dok ne zaspite. Možda zvuče kao "čudne" taktike, ali rade.

(Ženski magazin)