Kako da znate da treba očistite peglu? Prosto! Ako primetite da je njena površina lepljiva na dodir, treba da hitno reagujete. Može se dogoditi i da malo zakasnite, na šta će vas opomenuti fleke koje će ostati na vešu kad počnete da ga peglate.

Sredina je negde između - ako pod peglom tkanina počne da se nabira i pegla ne ide glatko preko površine, vreme je za čišćenje.

Možete, naravno, da upotrebite specijalizovana sredstva za čišćenje, a dozvoljeno je i da peglu istrljate krpom natopljenom u sapunicu od deterdženta za sudove. Prvo je dobro ocedite, a nakon čišćenja površinu obrišite čistom krpom. 

Foto: Profimedia

 

 

Međutim, jednostavna mešavina kuhinjskih sastojaka je veoma efikasna.

Potrebno vam je:

 • dve kašike alkoholnog sirćeta
 • dve kašike soli
 • mikrokrpa
 • Priprema

  Prvo proverite da li je pegla isključena iz struje i da li je potpuno hladna. Zatim pripremite sve što vam je potrebno za čišćenje.

  Foto: Shutterstock

   

   

  Mešavina

  Izmešajte sirće i so u šerpici i ugrejte mešavinu na srednjoj temperaturi. Nemojte dozvoliti da provri.

  Ribanje

  Uklonite šerpicu sa mešavinom za čišćenje s vatre. Navucite gumene rukavice i uglom krpe zahvatajte deo po deo mešavine pa nežno izribajte površinu pegle. Na kraju izbrišite čistom krpom, prvo vlažnom, pa suvom. Pročitajte i 6 trikova za preglanje velikih količina veša.

  (Lepa i srećna)

  BONUS VIDEO: