Vozači benzinaca i dizel motora mogli bi da oštete ulja u svom vozilu, a da toga nisu ni svesni. Često im se provuče jedna greška koja može skupo da ih košta. O čemu je reč? 

Prema mišljenju mehaničara, Skori Kilmera, mogli biste da smanjite životni vek ulja svaki put kada ostavite automobil da radi u praznom hodu. Upozorio je da bi ostavljanje upaljenog motora takođe moglo da blokira vodenu paru, prenosi britanski Ekpres. Na taj način, ulje se brže troši. Kada je auto u "praznom hodu"; u njemu se više nakuplja vode.

"Shvatite da kada sagorevate benzin koji nije ništa drugo do ugljenik i vodonik, jedan od nusproizvoda je vodena para. Zato kada ujutro upalite automobil često ćete videti kako kaplje voda, to je normalno, to je proizvod sagorevanja benzina", objašnjava mehaničar.

"Kada auto raditu praznom hodu, mnogo vode ostaje u motoru i ulju. Ali kada idete niz autoput brzinom od 100 kilometara na sat, postaje vruće, vetar duva i sve to isparava. Rad u praznom hodu skraćuje životni vek vašeg ulja. Suprotno tome, ako vozite 100 km na sat autoputem, mogli biste da menjate ulje na svakih 15.000 kilometara ako želite", dodao je na kraju.

Osim što ćete naštetiti motoru, takođe možete da prekršite zakon. U Srbiji je zabranjeno ostavljati auto upaljen dok niste u njemu. Zastavljenje vozila predstavlja svaki prekid kretanja vozila na putu u trajanju do 3 minuta, pri čemu vozač ne napušta vozilo, osim prekida radi postupanja po znaku ili pravilu kojim se reguliše saobraćaj. 

(Mondo)

BONUS VIDEO:

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".