Bjelica je svoju odluku obelodanio na svom Instagram profilu putem snimka koji predstavlja svojevrsnu rekapitulaciju njegove karijere. 

- 20 godina... Hvala ti košarko - napisao je Bjelica u opisu ovog snimka. 

Podsetimo, poslednji potpis je Bjelica imao na početku sezone za Crvenu zvezdu, u koju je stigao na pozajmicu iz Fenerbahčea. Međutim, nije stigao da u povratničkom mandatu debituje za klub koji ga je proslavio. Već tokom leta, tokom priprema, počelo je da ga izdaje telo.

U dugoj i sadržajnoj karijeri je igrao za Superfund, austrijski Trajskirhen lajons, Crvenu zvezdu, Kahu Laboral, Fenerbahče, Minesota timbervulvse, Sakramento kingse, Majami hit, Golden stejt voriorse, pa po povratku u Evropu opet za Fener i beogradske crveno-bele.

Najznačajniji trofej je svakako NBA prsten sa Voriorsima, posle kog su usledile brojne povrede i minimalna minutaža u Fenerbahčeu i Zvezdi.

Foto: Profimedia

 

Sa reprezentacijom Srbije ima evropsko i svetsko srebro, kao i osvojeno zlato na Univerzijadi 2009. godine.

Imenovan je za MVP-a Evrolige i najboljeg srpskog košarkaša 2015. godine, dok je u Turskoj osvojio prvenstvo 2014. i nacionalni kup 2013. godine.

Prvenstveno je igrao na mestu krila, ali je po potrebi igrao i na poziciji krilnog centra.

Foto: Profimedia

 

Godine 2009. bio je izabran za najboljeg sportistu Sportskog društva Crvene zvezde. Izabran je 2010. u drugoj rundi NBA drafta kao ukupno 35. pik. Proglašen je za najkorisnijeg igrača Evrolige u sezoni 2014/15, a ujedno je bio i član najbolje petorke takmičenja iste sezone.

Osvojio je titulu prvaka NBA lige u sezoni 2021/22. sa ekipom Golden Stejt voriorsa.

BONUS VIDEO: