Iako policija još uvek sprovodi istražni postupak i prikuplja informacije o ovom zločinu izvršenom u predgrađu Barselone El Prat de LJobregat, sve ukazuje da je u pitanju rodno zasnovano nasilje, izjavila je danas ministarka za ravnopravnost Ana Redondo, prenosi Rojters.

- Ako se potvrdi ovaj najnoviji slučaj, imaćemo devet žena ubijenih od početka ove godine i sedmoro dece - istakla je španska ministarka.

Nekoliko lokalnih medija je citiralo policijske izvore navodeći da je muškarac po svemu sudeći u ponedeljak zadavio svoju porodicu u porodičnoj kući, a zatim ostavio oproštajnu poruku u svom automobilu i bacio se pod voz.

Ministarka Redondo je izjavila da je značajan napredak u ostvarivanju prava žena, posebno u vezi sa dobrovoljnim seksualnim odnosom, poslednjih godina izazvao "brutalne i veoma teške" reakcije muškaraca šovinista, uključujući talas poruka mržnje na drtuštvenim mrežama.

- Moguće je da vidimo pogoršanje u reakcijama muških šovinista, koji napadaju tamo gde žene najviše boli i vrše nasilje nad decom - rekla je ona i obećala da će u koordinaciji sa španskim ministarstvom unutrašnjih poslova i regionalnim vlastima pojačati mere protiv rodnog nasilja.

BONUS VIDEO: