Slavni muzičari Zdravko Čolić, Goran Bregović i Đorđe Balašević u mladosti su sarađivali na brojnim projektima.

U to vreme, kao i danas, Čola je bio jedna od najvećih zvezda, a pesma "Mađarica" je jedna od onih koje su obeležile njegovu karijeru.

Ona je objavljena na albumu „Malo pojačaj radio“, koji je sniman 1981. u Londonu. NJen tekst je napisao Đorđe Balašević, a na albumu su radili Duško Trifunović, Đorđe Novković, Marina Tucaković.

Foto: D. Mišić

 

 

Nakon što je tekst pesme bio gotov, Đorđe Balašević ga je dao Bregoviću da iskomponuje muziku. Goran je, uz Kornelija Batu Kovača, bio kompozitor svih pesama na tom Čolinom albumu.

Foto: ATA images

 

 

Tada dolazi do scene koja se godinama prepričava ne samo među muzičarima, već i u javnosti. Naime, Bregi se nije svideo naslov pesme i bio je uveren da će bolje proći ako se zove "Opatica" umesto originalnog "Mađarica". Balašević se tu strašno naljutio i nije mu padalo na pamet da menja ni jedno jedino slovo, a kamoli naslov pesme. 

Čola je ipak odlučio da zadrži prvobitni naziv "Mađarica" što je Bregu i te kako pogodilo i od tada Balašević i Bregović nikada nisu više sarađivali. Godinama nakon toga odnosi su se malo poboljšali, ali njihova imena više nisu mogla da se pročitaju na zajedničkim projektima. 

Foto: D. Mišić

 

 

"Mađarica" je postala bezvremenski hit, a taj album Zdravka Čolića je prodat u više od  300.000 primeraka.

Đorđe Balašević je na veliku žalost svih poštovalaca njegovog rada preminuo 19. februara 2021. u Kliničkom centru Vojvodine od infekcije izazvane koronavirusom. Sahranjen je 21. februara na Gradskom groblju u Novom Sadu u krugu porodice i najbližih.

BONUS VIDEO: