Proslavljeni reditelj Emir Kusturica rođen je pre 70 godina u Sarajevu. U rodnom gradu stekao je prijatelje sa kojima je nastavio da se druži i kada je krenuo put sveta. Neki od njih postali su mu i kumovi, sa mnogima je sarađivao. U međuvremenu je sa nekima i “zaratio”.

Foto: Tanjug/Rade Prelić

 

 

Iako se kod našeg naroda kumstvo smatra svetinjom, dešava se da puca, a kumovi iz samo njima znanih razloga više nikada ne razmene ni reč. Kako kod “običnih” ljudi, tako i kod poznatih ličnosti.

Kada je 1993. godine Goran Bregović odlučio da uplovi u bračne vode sa dugogodišnjom devojkom DŽenanom, za kuma je izabrao svog prijatelja iz Sarajeva Emira Kusturicu.

DŽenanina kuma bila je Amila Sulejmanović, dugogodišnji prateći vokal “Bijelog dugmeta”.

Talentovane umetnike, osim kumstva, povezali su i uspešni projekti. Zajedno su uradili dva odlična filma, koja su pobrala nagrade na svetskim festivalima – “Dom za vešanje” i “Arizona drim”.

Saradnju su nastavili i na ostvarenju “Podzemlje”, za koji je Kusturica dobio treću Zlatnu palmu.

Foto: Profimedia

 

 

A onda se ispostavilo da je muzička tema iz filma “Arizona drim” plagijat. Odnosno da je Bregović jednu korzikansko-jevrejsku pesmu potpisao kao svoju.

Epilog je bio da je Igi Pop, koji tu pesmu izvodi, doživeo niz neprijatnosti, francuski sud je Bregovića novčano kaznio, dok je Emir bio veoma ljut jer ga je kum Goran “obrukao pred svetom”.

Kumovi su tada prekinuli svaki kontakt i više se nikada nisu pomirili. I ne samo to, u intervjuima koje su davali nisu birali reči koje će izgovoriti.

“Bregović ima moral morskog krastavca”, tvrdio je Emir.

Goran se potrudio da mu ne ostane dužan, pa je odgovorio: “Umetnici nemaju obavezu da budu dobri ljudi”.

Bivši prijatelji sreli su se samo jednom, na festivalu u Londonu, a mediji su tada preneli da se nisu ni pogledali, a kamoli pozdravili.

Foto: ATA images

 

 

– Kad smo završili “Andergraund”, prestala je među nama ranija bliskost i zanesenost. Jedino što mogu da kažem jeste: Emir je veliki umetnik i ponaša se kao veliki umetnik, smatrajući da mu je zbog toga sve dozvoljeno.

– U jednom momentu počeo je da pljuje otrov bez nekog vidljivog razloga. Možda je pao u zamku stresa od uspeha. U svakom slučaju, više se ne viđamo i ne čujemo – otkrio je Brega u intervjuu za italijanske medije.

(Hello)

BONUS VIDEO: