Profesionalni kuvari kojima se mnogo puta dogodilo da presole neko jelo imaju odlične savete za vas.

Saznaćete kako da neutrališete so u mesu, supama, povrću, umacima.

Spas za preslanu supu

Najjednostavnije je da dodate malo vode i prokuvate par minuta. Ali, ova metoda može biti dobra samo ako ste mrvicu presolili supu pa ne treba da dodajete puno vode.

Stavite pirinač u supu i prokuvajte. Pirinač će upiti višak soli.

Dodajte malo šećera u supu, sačekajte da se otopi pa probajte. Ponavljajte postupak dok ukus soli ne postane prihvatljiv.

Namirnice kao što su krompir, njoke, ili testo pomažu da se apsorbuje višak soli. Na primer, ubacite oguljen krumpir, i kuvajte ga 10 do 15 minuta pa ga izvadite. Upiće višak soli, a neće pokvariti ukus jelu. NJoke i testeninu dodajte samo ako po receptu mogu u supu.

Spasite presoljeno meso

Kisela pavlaka može spasiti jelo od mesa ako ste ga presolili. Stavite meso u posudu sa kiselom pavlakom i ostavite da se hladi. Ako ste presolili mleveno meso, dodajte sitno seckani kupus, tikvicu ili narendajte sirovi krompir u smesu. So će se manje osetiti, a jelo će biti sočno.

Preslano povrće? I za to postoji trik

Sos od povrća spasićete paradajzom. Sitno ga naseckajte u jelo i prokuvajte. Višak soli iz kuvanog povrća uklonićete tako što ćete ga zaliti neslanom vrućom vodom i kuvati nekoliko minuta.

BONUS VIDEO