Predlog zakona je odobren sa 68 za 28 glasova u Predstavničkom domu Tenesija, kojim dominiraju republikanci. Državni Senat usvojio je zakon ranije ovog meseca.

U Tenesiju se vodi žestoka debata o zakonima o oružju od prošlogodišnje pucnjave u školi u Nešvilu u kojoj je ubijeno troje dece i tri odrasla člana osoblja. Neki od demokrata iz Predstavničkog doma pomogli su u vođenju protesta u prestonici, što je dovelo do njihovog kratkog izbacivanja iz zakonodavnog tela prošle godine.

"Ovo je užasan dan za Tenesi"

- Ovo je užasan dan za Tenesi, našu decu, naše nastavnike i naše zajednice - napisao je na društvenim mrežama DŽastin Pirson, demokrata koji je prošle godine izglasan iz Predstavničkog doma, a zatim ponovo izabran.

- Umesto da zaštite decu, opet su zaštitili oružje! - kaže Pirson.

Republikanci i drugi konzervativci često su pozivali na naoružavanje nastavnika kao odgovor na brojne pucnjave u školama koje su se dogodile u SAD u poslednjih 25 godina. Zagovornici ovih mera tvrde da naoružani nastavnici odvraćaju potencijalne školske strelce. Protivnici kažu da će oružje u školama verovatno dovesti samo do tragičnih slučajnih pucnjava.

Identitet nastavnika ili osoblja koje nosi oružje neće biti javno objavljen.

Otprilike polovina svih američkih država dozvoljava nastavnicima ili drugim zaposlenima u školama da nose vatreno oružje na školskom terenu, prema zakonskom centru Gifords, grupi za bezbednost oružja. Prema zakonu Tenesija, svaka osoba koja želi da nosi skriveni pištolj u školi mora da završi najmanje 40 sati školske policijske obuke. Troškove obuke, zajedno sa vatrenim oružjem, snosi pojedinac.

Prema zakonu, identitet nastavnika ili člana osoblja koji nosi oružje ne bi bio javan. Direktori škola moraju dati odobrenje da osoba nosi oružje, a šefovi lokalne policije moraju biti obavešteni o identitetu nosioca.

BONUS VIDEO