Modna kreatorka Verica Rakočević rođena je u sevroistočnom delu Kosova i Metohije, u mestu Podujevo gde je provela rano detinjstvo.

Deo odrastanja provela je i u Zakutu, gde je bio dom njene bake Miljojke, izrazito važne figure životu kreatorke.

Foto: ATA images

 

 

- Na neverovatan način sam vezana za taj prostor, kao da sam pupčanom vrpcom još uvek tamo. Kroz svoje snove, kao da živim taj prostor i dalje. Sanjala sam bakinu kuću koja je smeštena u gornjem delu brda, ali i komšijinu pored, te jednu veliku bujicu reke koja je odnela bakinu kuću. Puno metafora ima u mojim snovima. Sećam se kako sam se verala po drveću, bile su tu i dve kućice gde su se pripremali kajmak i sir. Odlazila sam kod bake često, a imala sam svega 15 godina kada je umrla. Govorili su mi da ličimo, da smo sličnog karaktera, građe... Ona možda nije manifestovala toplinu, ali je bila dobra osoba koja nije morala da pokazuje koliko vas voli, već je postupcima odavala tu bezgraničnu ljubav. Sećam se i danas kuće pored pruge, i toga kako su me roditelji spremali pored bunara za obdanište... Iznad pruge je bilo groblje... Tu je stanovala i moja tetka, ali na moju veliku žalost nema ni moje tetke, nema ni njihovih grobova - rekla je Verica.

Foto: V. Danilov

 

 

Monda kreatorka otkrila je i koliko je vezana za svoje rodno mesto - Podujevo.

- Znate, pre jedno 15 godina molila sam dva divna momka da me odvedu do Podujeva i sve što sam uspela da uradim jeste da zagrlim taj znak, na kom je pisalo na š*ptarskom "Podujevo". Jako sam emotivno vezana za taj prostor. Dole su mi grobovi bake, stričeva, tetki... Jako mi je teško što ne mogu da ih posetim. Ne mogu da vam objasnim tu vrstu emocija. Bila sam i pre par godina na Univerzitetu u Kosovskoj Mitrovici i svesna sam mnogih stvari koje su dovele do toga da ja u ovom trenutku kažem: "Rođena sam u Srbiji, na Kosovu i Metohiji, a tamo nema nikoga mog" - istakla je Verica sa suzama u očima

(SD)

BONUS VIDEO: