Grad Smederevo organizuje danas komemorativni program u Malom Orašju, na mestu gde je 4. maja prošle godine Uroš Blažić, koji je tada imao 20 godina, počinio masovno ubistvo u kome je stradalo devetoro mladih.

Program u znak sećanja na žrtve će početi u 11 sati u Ravnom Gaju, u selu Malo Orašje, a tokom njega će, pored ostalog, biti prikazan dokumentarni film "Nebeska družina", sa svedočenjima o životu, uspesima i talentima ubijenih mladića.

U znak sećanja na žrtve biće odigran memorijalni turnir u fudbalu na terenu kraj mesta zločina, koga organizuje FK "Ravni Gaj", sa ciljem prikupljanja pomoći za nastavak oporavka povređenih.

Stradali

Dve žrtve Uroša Blažića bile su maloletne. Najmlađa je imala 14, a najstarija 25 godina. Neki od ranjenih još se nisu u potpunosti oporavili, a jedan od njih zadobio je trajne posledice - kvadriplegiju i ostao potpuno nepokretan.

Godišnji pomen žrtvama masovnog ubistva koje se dogodilo u noći između 4. i 5. maja 2023. u selima Malo Orašje kod Mladenovca i Dubona kod Smedereva održan je u subotu, 27. aprila.

Te noći 2023. samo dan posle masovnog ubistva u beogradskoj školi u kojoj je dečak ubica K.K. usmrtio devetoro vršnjaka i čuvara, Blažić je pucajući iz atuomatske puške prvo u Duboni ubio brata i sestru Milana (22) i Kristinu (25) Panić i njihovog druga Dalibora Todorovića (25).

Potom je u Malom Orašju usmrtio Nemanju Stevanovića (20), Lazara Milovanovića (19), Marka Mitrovića (18), Aleksandra Milovanovića (17) i Nikolu Milića (14).

Blažićeve žrtve su te noći, 4. maja bile u grupi od dvadesetak mladih okupljenih pored logorske vatre. Pucao je na sve.

Milan, Kristina i Dalibor su u Duboni dobili na zidu škole, mural.

Foto: N. Skenderija, društvene mreže

 

U neposrednoj blizini klupe na kojoj su sedeli kada su ubijeni postavljena je i mermerna spomen ploča.

Dalibor je dobio i Mural na zidu Tehničke škole u Mladenovcu, koju je i pohađao i koji je samo nekoliko dana nakon toga bio oskrnavljen.

U Malom Orašju šestorica ubijenih mladića uz mural na zgradi Doma kulture dobila su i spomenik, podignut uz spomen obeležje posvećeno petnaestorici stradalih boraca u Drugom svetskom ratu.

Zahvaljujući tim obeležjima, svi oni su sada zajedno, na jednom mestu, u selu gde su rođeni, rasli, družili se i gde su u istom trenutku ubijeni.

Dubona i Malo Orašje udaljena su osam kilometara ili desetak minuta vožnje.

Dve nedelje nakon tragedije predsednik Srbije Aleksandar Vučić posetio je oba sela i razgovarao sa porodicama žrtava.

Više javno tužilaštvo u Smederevu podiglo je optužnicu protiv Uroša Blažića zbog masovnog ubistva.

Okrivljeni Uroš B. u vreme izvršenja krivičnog dela nije imao navršenu 21 godinu, zbog čega mu, prema Krivičnom zakoniku, nije moguće izreći doživotu kaznu zatvora, već maksimalnu u trajanju od 20 godina, što je predlog tužilaštva.

Optužnicom su obuhvaćeni i njegov otac, ujak i brat od ujaka iz Kragujevca gde je uhapšen. Tužilaštvo predlaže maksimalnu kaznu od po 20 godina i za njegovog oca. Za optužene rođake optuženog, tužilaštvo je predložilo kazne zatvora od po šest godina.

Uroš Blažić je na saslušanju priznao zločin, potvrdio da nije poznavao ljude u koje je pucao i dodao da ih je ubio "jer su ružno govorili o njegovoj porodici i njemu“, ali i da bi "zaplašio ljude iz tih sela".

Pedeset dana posle ranjavanja, život je izgubio i Petar Mitrović (25) jedan od šestorice ranjenih mladića u Malom Orašju. Tada su teško ranjeni Miloš Jovanović (23), Jovan Ranković (21) i Nemanja Ilić (20) a lakše Aleksa Đorđević (21) i Nikola Mitrović (19).

Foto: J. D. LJ.

 

U Duboni su teško povređeni Nevena Vujić (19) i Ivan Ivković (16) iz Dubone i Andrijana Mitrović (17) i Anđela Stevanović (17) iz Malog Orašja, koje su se te večeri zatekle u Duboni.

Među povređenima su bila i četiri radnika. Jovica Stevanović (52) danas je kvadriplegičar vezan za krevet i invalidska kolica.

Teške povrede pretrpeli su i Milomir Mijailović (56) i njegov brat od strica Predrag (54). Lakše je povređen Milan Pešić (32) iz Velike Krsne.

U svedočenjima oštećenih u koje je Tanjug imao uvid navodi se da je Uroš Blažić bio problematičan, da je ubijao komšijske ljubimce i "niko mu ništa nije mogao" jer mu je otac bio vojno lice pa su ga se ljudi plašili.

O njegovom zločinu u istrazi svedočili su ranjeni i oni koji su uspeli da se spasu bežanjem, navodeći da je Blažić nakon nekoliko ispaljenih rafala prilazio ranjenima da proveri da li su živi, dok je jednoj devojci pucao u glavu.

U optužnici u koju je Tanjug imao uvid, tužilaštvo ukazuje da je Blažić prilikom izvršenja ubistava postupao bezobzirno, bezdušno i surovo, ne ispoljavajući bilo kakvu emociju.

Pre ubistva je napisao "Idem da pravim masakr", što je sproveo u delo nepunih sat vremena kasnije.

Jovan Mitrović, brat ubijenih Petra i Marka Mitrovića u Malom Orašju organizovao je u decembru akciju solidarnosti - humanitarnu trku ka manastiru Tumane, koju je istrčao kako bi prikupio novac za oporavak teško ranjenih u masovnom ubistvu.

Tom prilikom je prikupljeno 4,5 miliona dinara. Slične akcije pokrenuli su i drugari i rođaci stradalih iz FK Ravni gaj, bilo je i nekoliko manjih akcija, ali je Jovanova za sada najveća humanitarna aktivnost potekla iz sela pogođenih tragedijom.

Regulatorno telo za elektronske medije pozvalo je pružaoce medijskih usluga da pored godišnjice tragedije u Ribnikaru, i na godišnjicu masovnog ubistva u selima Dubona i Malo Orašje zatamne ekrane, odnosno obustave program u trajanju od jednog minuta sa tekstom "3. i 4. maj 2023. Pamtimo".

Ekrani su bili zatamljeni u petak 3. maja u 8.41, u vreme masakra u Ribnikaru, a isto će se dogoditi i večeras u 22.32 kada je Uroš Blažić počeo svoj krvavi pir.