Umrla je DŽini Eper, revolucionarna glumica koja je izvodila vratolomije za mnoge od najvažnijih žena filmske i televizijske akcije 1970-ih i 80-ih, uključujući zvezdu Lindu Karter u TV seriji „Čudesna žena“.

NJena braća i sestre, Toni, Margo, Geri, Endi i Stefani, takođe su radili u vratolomijama. Stiven Spilberg ih je nazvao „Fliing Vallendas of Film“, prema The Hollivood Reporteru, koji je prvi izvestio o smrti Eperove.

Imala je 83 godine.

Eper je umrla prirodnom smrću u nedelju u svom domu u Simi dolini u Kaliforniji, rekla je portparol porodice Amanda Mičeli za Asošijeted pres.

Smatra se jednom od najvećih u svom zanatu - Entertainment Veekli 2007. nazvao ju je "najvećom kaskaderkom koja je ikada živela" - Eper je došla iz porodične dinastije kaskadera koja je uključivala oba njena roditelja, DŽona i Frensis Eper. NJena 70-godišnja karijera kaskaderke i koordinatorke kaskadera počela je kada je imala 9 godina.

- To je sve što zaista znam, osim što sam mama ili baka - rekao je Eper u dokumentarcu iz 2004. "Double Dare“, u režiji Michelija.

NJena deca Eurline, Richard i Kurtis i njen unuk Christopher pratili su je u kaskaderskom poslu.

Bilo joj je teško da dobije mnogo kaskaderskih radnji kao žena rano, ali je primetila veliki porast prilika jer su žene dobile više akcionih uloga kasnih 1970-ih.

NJena revolucionarna uloga - i ona sa kojom bi se uvek najviše povezivala - bila je u "Vonder Voman". Eper je upao kroz prozore, razbio vrata i odbio metke dok je udvostručio Kartera u seriji koja je trajala tri sezone od 1976. do 1979. na ABC i CBS.

Foto: Jutjub printskrin/FoundationINTERVIEWS

 

 

- Imam mnogo toga da kažem o DŽini Eper. Najviše od svega, voleo sam je. Uvek sam osećao da se razumemo i cenimo. Na kraju krajeva, to su bile 70-te. Bili smo ujedinjeni na način na koji žene moraju da budu da bi napredovale u svetu muškaraca, kroz međusobno poštovanje, intelekt i saradnju - rekao je Karter na Ks, dodavši:

- DŽini je bila avangarda koja je utrla put svim ostalim kaskaderkama koje su došle posle. Kao što je Dajana bila Vonder Voman, Jeannie Epper je takođe bila Vonder Voman. Ona mi je tako lepa. DŽini, nedostajaćeš mi.

U istoj eri, udvostručila je Lindzi Vagner u „Bionskoj ženi“ i Kejt DŽekson u originalnom „Čarlijevim anđelima“.

Osamdesetih godina prošlog veka, Eper se čuveno srušio niz klizište za Ketlin Tarner u filmu „Romansing the Stone“ i borio se za Lindu Evans u njenim zapetljanjima sa DŽoan Kolins u TV emisiji „Dinastija“.

BONUS VIDEO: