Glavni razlog za to je Eden Golan, predstavnica Izraela, zbog koje su oko arene u kojoj se održava takmičenje mere obezbeđenja takve da nije prijatno biti u njihovoj blizini.

Kako se moglo videti na licu mesta, tamo su prisutna i oklopna i policijska vozila, policajci pod punom opremom, kao i u civilu.

Pretnje, protesti i podrška

Pored toga, posebna pažnja usmerena je i na hotel u kom je smeštena predstavnica Izraela. Ispred ovog objekta takođe je od njenog dolaska puno pripadnika policije i obezbeđenja, kojih je toliko da ih je teško i izbrojati, a prisutan je i veliki broj onih u civilu. Koliko su pojačane mere obezbeđenja, govori i činjenica da čak i prolaznike ispituju i postavljaju pitanja poput onih kojim povodom borave u Malmeu, kod koga i slično.

Foto: Profimedia

 

 

Učesnici i delegacije dobile su sugestije od organizatora da ne izlaze iz hotela, a posebno ne sa akreditacijama, kako ne bi skretali pažnju na sebe, jer od samog početka takmičenja vlada napetost i stižu pretnje po njihovu bezbednost.

 

 

- Švedske vlasti su Evroviziju označile kao visokorizičnu manifestaciju, zbog čega su mnogi događaji otkazani. Najavljeni su i brojni protesti u vezi sa sukobom u Pojasu Gaze i učešćem Izraela na festivalu, zbog čega su snage bezbednosti u stanju pripravnosti. Tako je pre nekoliko dana u centru Malmea zapaljen Kuran, a na dan kad bude nastupala i predstavnica Izraela, biće održan marš protiv učešća te zemlje na takmičenju. Ovde se priča da će tom protestu, u koji je uključeno 65 organizacija, prisustvovati oko 40.000 ljudi, a istovremeno, nekoliko ulica dalje, održava se i muzička manifestacija podrške izraelskom učešću na Pesmi Evrovizije - navodi izvor "Kurira".

Foto: Profimedia

 

 

Da je situacija vrlo nepredvidiva, svedoči i činjenica da je Eden Golan na probi, dok je izvodila svoju numeru na velikoj evrovizijskoj sceni, doživela neprijatnost. Kako je na probama bila prisutna i publika, jedan njen deo bio je nezadovoljan učešćem izraelske predstavnice. U jednom trenutku, dok je Eden pevala, ljudi su počeli glasno da skandiraju: "Oslobodite Palestinu" i još glasnije da zvižde. Kako je preneo Jurovižn insajder, nakon ovog incidenta predstavnici Izraela nisu ostali u bekstejdžu da se druže sa ostalim učesnicima, već su odmah napustili dvoranu.

Foto: Profimedia

 

 

Veliki izazov

Inače, švedske vlasti su navele da je ovogodišnja Pesma Evrovizije jedan od najvećih bezbednosnih izazova na jugu Švedske dosad, ali su sve uverili da je policija spremna i da su planovi detaljno pripremljeni. Angažovani su policajci iz svih delova Švedske, a pomoći će im i kolege iz Danske i Norveške. U internom izveštaju policije, kao najveće pretnje bezbednosti navode se sajber napadi i građanska neposlušnost.

(Kurir)

BONUS VIDEO: