Foto: ATA images

 

Jelena i Novak Đoković imaju dvoje dece, Taru i Stefana, a supruga najboljeg tenisera ne iznosi često detalje o njihovom privatnom životu, ali kroz svoju fondaciju trudi se da što više pomogne roditeljima u vaspitnju svojih najmilijih.

Kako naziv prve regionalne konferencije "Novak Đoković fondacije", nosi naziv "Roditeljske perspektive: Osećanja i jasne granice", Jelena je za medije otkrila kako iznova pokazivati ljubav detetu, a ujedno biti strog.

Foto: Profimedia

 

Jelena: "Idemo iz jednog ekstrema u drugi"

- To je sjajno pitanje, kao roditelj se često pitam kako da budem i dovoljno jasna našoj deci, i dovoljno autoritativna da zadržim određene granice koje ne mogu da pređu. Često mi je to teško ukoliko nisam emotivno regulisana i ukoliko me osećanja preplave. To je razlog zbog čega mnogi roditelji reaguju previše popustljivo ili strogo, deca nemaju balans i konstantnost od strane roditelja. Idemo iz jednog ekstrema u drugi. NJima treba normalno okruženje da bi mogli da se razvijaju - rekla je Jelena na početku, te se osvrnula na korišćenje mobilnih telefona kod dece.

Ne vraća se u prošlost

- Nećemo se više vraćati unazad na to kako smo mi odrastali, deca nažalost jesu izložena ekranima i posledice jesu mnogostruke. Istraživanja kažu da deca imaju poremećaj pažnje, društvene mreže su napravljene tako da stvaraju zavisničko ponašanje. U jako kratkom periodu pogledaju dosta sadržaja, njihov mozak je treniran da menja mnogo informacija i ne možemo da vidimo decu koja uspevaju da zadrže pažnju u razgovoru i školama, a da ne pričam o drugim problemima. Nadam se da ćemo naći bolje rešenje - objasnila je Jelena, koja se takođe sa tim bori.

- Uspešno se još uvek borim, moja deca imaju devet i šest godina, za sada nemaju telefone, niti tablete. U školama se na određenim časovima tableti koriste, ali je to za sada u nekim granicama zdravog razuma - zaključila je Novakova supruga.

Blic