Pre nego što isprobate sledeće metode da ublažite reakciju očiju na ovu hranu, dobro je znati zašto uopšte dolazi do suza kada ga sečete.

Luk ima prirodni odbrambeni mehanizam koji sprečava grabljivce da ga pojedu i pomaže im da porastu do zrelosti. Kada sečemo luk, mi u suštini kidamo njegovu ćelijsku strukturu, izazivajući hemijske reakcije.

Jedna od ovih reakcija dovodi do molekula koji isparava u gas, pa dolazi u kontakt sa našim očima. Nakon reakcije sa vlagom u našim očima, proizvode se male količine sumporne kiseline, koja iritira rožnjaču i dovodi do suza.

Iako možda nećete moći u potpunosti da eliminišete "peckanje", postoji nekoliko trikova koje možete isprobati sledeći put kada budete seckali luk:

Foto: Shutterstock

 

Oštrite noževe

Hemijska jedinjenja koja izazivaju "peckanje" oslobađaju se kada sečete luk, ali upotreba oštrog noža uzrokuje manje štete i oslobađa manje ovih jedinjenja. Ako koristite nazubljeni nož ili bil okoji tup nož, može doći do više probijanja u ćelije i oslobađanja više jedinjenja.

Čuvajte luk na hladnom

Preporučljivo je da ohladite luk 30 minuta pre nego što ga isečete, jer niske temperature usporavaju hemijske procese koji oslobađaju jedinjenja koja izazivaju suze, što odlaže koliko brzo dolazi do oslobađanja. Ovo vam daje više vremena za sečenje bez plakanja, posebno ako seckate prilično brzo.

Foto: Shutterstock

 

Hleb kao pomoć

Iako za sada nije poznata nauka koja stoji iza ovog trika za rezanje luka, neki veruju da radi. Jednostavno je: Samo držite parče hleba, star oko jednog dana, u ustima - kao džinovski jezik.

Navodno, ovo može da spreči plakanje, jer se veruje da odbija jedinjenja u vazduhu.

Foto: Shutterstock

 

Pokrijte oči

Ako nosite kontaktna sočiva, možda ste primetili da sečenje luka ne utiče na vas tako ozbiljno kao na nekoga ko ih ne nosi. Kontaktna sočiva deluju kao mali štitovi, a ovaj efekat možete dobiti tako što ćete nositi naočare. Ako ste vrlo osetljivi, možete se i opredeliti i za naočare za ronjenje.

Koristite mikrotalasnu pećnicu

Mikrotalasna pećnica može biti dobra za smanjenje isparenja jedinjenja. Možete da zagrejete luk 30 sekundi u mikrotalasnoj pećnici pre nego što počnete sa seckanjem, jer mnogi kulinarski stručnjaci kažu da toplota ovog uređaja oslobađa jedinjenja koja iritiraju.

Međutim, ako vam je potreban hrskav luk, možda ne biste želeli da isprobate ovu metodu, jer će ga zagrevanje malo omekšati. Kratko potapanje luka u ključalu vodu mogli bi takođe pomoći.

(RT)

BONUS VIDEO: