To da Srbi vole da ispijaju kafu po ceo dan i nije neka tajna, dovoljno je prošetati glavnim ulicama i videti dupke pune kafiće. Neko bi pomislio da smo zemlja raja, gosti uživaju na suncu, čuju se prepirke, smeh, a slučajni prolaznik ponekad može i da oseti miris kafe, poslužene uz ratluk ili neki kolačić.

 

Svaka porodica u Srbiji u proseku na tri dana kupuje po novu kesicu od 100 grama kafe.

Najinteresantnije je da pijemo 13 puta više kafu od Turaka (340 grama po stanovniku piju Turci), a još je, po navici, naručujemo kao tursku, misleći na običnu kafu.

Za mnoge ljude, jutarnja kafa predstavlja neophodan ritual koji podstiče budnost i energiju. Međutim, postoji pitanje o tome kako kafa utiče na visok krvni pritisak. Kofein, aktivni sastojak u kafi, može privremeno povećati krvni pritisak. Ovo se dešava zbog stimulacije nervnog sistema i oslobađanja adrenalina, što dovodi do kontrakcije krvnih sudova.

Efekat povećanja krvnog pritiska nakon konzumiranja kafe obično je privremen i varira od osobe do osobe. Neki ljudi mogu imati veću osetljivost na kofein od drugih.

Ako brinete o svom krvnom pritisku, preporučuje se praćenje reakcije vašeg tela nakon konzumiranja kafe.

Merenje pritiska pre i posle konzumiranja kafe može vam pomoći da razumete kako vaše telo reaguje.

Prilagodite količinu: Razmotrite smanjenje količine kofeina ako primetite značajan uticaj na krvni pritisak.

Birajte blage alternative: Razmotrite prelazak na blage alternative poput čaja sa manje kofeina.

Konzumirajte umereno: Uživajte u kafi umereno, ograničavajući unos na preporučene dnevne doze.

Zdrava preporučena količina kofeina svakog dana je oko 400 miligrama, što čini četiri šoljice kafe. Veće količine (naravno, svako reaguje drugačije) mogu da izazovu negativne neželjene efekte kao što su anksioznost, vrtoglavica, visok krvni pritisak… Istraživanje sprovedeno u Britaniji je pokazalo da skoro svaki peti Britanac pije pet ili više šoljica kafe dnevno, prenosi Mirror.

BONUS VIDEO