Doktorka Danijela Jevtić iz Hitne pomoći dala je savete kako najlakše preživeti vrućinu. 

- Kada je vruće, može doći do sunčanice i toplotnog udara. Razmišljajte o tome da zaštitite glavu, pijte puno tečnosti i ne unosite supstance koje imaju razdražujuće dejstvo. Stalno ponavljamo, bez preterivanja sa alkoholom, toplota i alkohol u kombinaciji izazivaju geometrijsku progresiju povećavanja dejstva. Ovih dana imamo i veliki broj alkoholisanih mladih, i to u stanju obeznanjenosti, apelujemo na roditelje da ne ignorišu problem ako se ponavlja na svakih nekoliko meseci, a njihovo društvo da pozovu pomoć kada vide da se situacija otima kontroli, rekla je doktorka.

Foto: N. Skenderija

 

 

Kada je u pitanju hrana koja rashlađuje, ona je savetovala da nam "priroda bude saveznik".

- Ne pijte energetska pića koja će imati neko instant dejstvo, najbolji saveznik nam je priroda. Pijte vodu, jedite sveže voće i povrće, pa zatim ribu i lakšu hranu. Potrebno je da nosimo lakše materijale i nadoknadimo gubitak minerala, rekla je doktorka i upozorila da ne možemo da "pobedimo" ni sunce, ni zakone prirode, ali možemo sebi da pomognemo da lakše preguramo "paklene" temperature.

- Posebno pazite u delovima dana kada se menja stepen osvetljenja, dakle to su svitanje i uveče kada pada veče. Tada budite pažljivi. Vozači i učesnici u saobraćaju ne smeju da čekaju da im pozli i da se onesveste, već pre toga da se sklone u hlad ili naprave pauzu. Kada je kupanje u pitanju, ni slučajno ne skačite u vodu, ne ulazite sa punim stomakom niti pod dejstvom alkohola i psihoaktivnih supstanci, rekla je doktorka Jevtić.

(Blic žena)

BONUS VIDEO: