Najčešća teorija jeste ona o "8 čaša vode dnevno", koja većini ljudi zvuči neizvodljivo. Međutim, nutricionistkinja Marija Đurković otkriva šta se zapravo krije iza te rečenice:

- Sigurna sam da znate za ono čuveno pravilo "8 čaša vode na dan", ali trebalo bi da znate i da je ono pogrešno. 

Kada vam dajem bilo kakav savet vezano za ishranu, uvek naglasim da je reč o opštim preporukama i da iste količine hrane ne mogu biti idealne za svakoga.

Foto: Profimedia

 

 

A sada uzmite u obzir da voda čini najmanje 60 posto tela odraslog čoveka i da je potrebna svim živim ćelijama u našem organizmu, kako bi funkcionisale pravilno.

Bez hrane bi čovek mogao da izdrži i do tri nedelje, ali bez vode samo 4 dana (bez izlaganja suncu i toploti, najviše 7). To nam govori koliko je voda važna - kaže nutricionistkinja i dodaje:

- Na pitanja koja mi prečesto postavljate o detoks napicima, a na koja vam ja svaki put odgovorim da ne postoje i da organizam sam vrši tu funkciju, možda bi bilo ispravnije odgovoriti da je taj napitak - voda. Ona je taj pogon za pravilan rad organa i to "čudo" koje tražite.

Koliko nam je vode uopšte potrebno, ako je pravilo 8 čaša pogrešno?

Kao i za hranu, i za vodu se preporuke razlikuju, a najispravniji proračun napravićete ako računate da je to 30-35 ml, po kilogramu telesne mase.

Foto: Profimedia

 

 

Tom računicom, 8 čaša bi odgovaralo osobi od 60-70 kg, ali ako ste teži, treba da povećate unos.

Možda vam to zvuči mnogo, ali ne zaboravite da vodu unosimo i kroz hranu, pre svega voće i povrće. Ako se hranite zdravo i obezbeđujete dovoljne količine ovih namirnica, kroz njih obezbedite oko 20-30 posto preporučenog dnevnog unosa vode - ističe nutricionistkinja.

(Informer)

BONUS VIDEO: