Hamiši je s pet godina dijagnostifikovan neuroblastom, redak oblik raka koji uglavnom pogađa decu. Lekari su mu davali samo tri meseca života, ali posle 16 meseci intenzivnog lečenja u bolnici Great Ormond Street, njegov život je produžen, ali uz velike bolove.

- Na Hamišinu posljednju noć, kada je rekao da ga jako boli, pitala sam ga: 'Želiš li da ti uklonim bol?', a on je rekao: 'Da, molim te, mama' - izjavila je 77-godišnja Kuper za Bi Bi Si Radio Oksford. - I kroz njegov kateter dala sam mu veliku dozu morfijuma koja je tiho okončala njegov život.

Kuper je svesna pravnih posledica svog priznanja. - Ako dođu 43 godine nakon što sam dopustila Hamiši da mirno umre, moraću da se suočim sa posledicama. Ali moraće da budu brzi, jer i ja umirem - rekla je.

Foto: Profimedia/Ilustracija

 

Kuper, koja je trenutno i sama smrtno bolesna, odlučila je da iznese ovo priznanje kako bi pomogla u borbi za legalizaciju potpomognutog umiranja. U Engleskoj je pomaganje nekome da umre još ilegalno, ali političari poput Keira Starmera i Rišija Sunaka obećali su da će ovo pitanje staviti na dnevni red parlamenta.

Godine 2015. zastupnici su odbili predlog za legalizaciju potpomognutog umiranja s 330 glasova protiv i 118 za. No, podrška za ovu promenu značajno je porasla u javnosti, s istraživanjima koja pokazuju da 75% građana podržava legalizaciju potpomognutog umiranja. - Ne radimo to našim kućnim ljubimcima. Zašto bismo to radili ljudima? - rekla je Kuper, objašnjavajući kako joj je vlastita dijagnoza dodatno učvrstila stavove o potpomognutom umiranju.

Poznata televizijska ličnost Ester Rantzen prošle je godine ponovno podstakla raspravu o potpomognutom umiranju, otkrivši da razmišlja o putovanju u Dignitas u Cirihu nakon što joj je dijagnostifikovan četvrti stadijum raka pluća. - Znam da palijativna nega može biti predivna u ovoj zemlji, ali ne može jamčiti dostojanstvenu, bezbolnu smrt kakvu mi smrtno bolesni pacijenti svi želimo - izjavila je Rantzen.

BONUS VIDEO: