Ovo su pet saveta kako da uštedite na računima za električnu energiju:

Bojler – uštedite 10%

Za jedan sat rada bojler snage dva kilovata potroši dva kilovat-sata, a na mesečnom nivou (ako svaki dan radi po 2,5 sati) potroši 150 kilovat-sati. Da biste uštedili na toploj vodi, podesite termostat na bojleru između 50 i 60 stepeni Celzijusa. Umesto kupanja u punoj kadi, tuširajte se, na taj način se smanjuje potrošnja i vode i struje. S vremena na vreme očistite kamenac sa grejača, jer to povećava potrošnju.

Mašina za veš – uštedite 10%

Mašina za veš potroši jedan do dva kilovat-sata, a obično radi tri sata. Sa uključivanjem svakog drugog dana, mesečno potroši od 45 do 90 kilovat-sati. Ukoliko želite da uštedite struju na pranju veša, uključujte je posle ponoći, nemojte da koristite pretpranje za beli veš i koristite kraće programe.

Frižider i šporet – uštedite 6%
Termostat u frižideru namestite na tri ili pet stepeni. Izbegavajte da stavljate tople šerpe, a posude stavljajte sa poklopcem. Redovno ga čistite i uklanjajte naslage leda.

Jedna ringla na šporetu potroši 1,5 do 1,8 kilovat-sati za jedan sat rada, a grejač u rerni od dva do četiri kilovat-sata. Šerpa u kojoj kuvate bi trebalo da bude iste veličine kao ringla, a prilikom spremanja jela posude uvek poklopite. Ukoliko koristite rernu, termostat ne mora da bude na maksimumu i izbegavajte da otvarate često vrata, jer pri svakom otvaranju smanjujete temperaturu za oko 15 stepeni.

Mašina za sudove – uštedite 2%

Pored značajne uštede vremena i vode, na duge staze mašina za sudove uštediće i struju. Perite sudove kada se mašina napuni, izbegavajte cikluse sa visokim temperaturama (90 stepeni) i uključujte je posle ponoći.

Grejanje – uštedite 45%

Grejanje, ali i hlađenje stana spada u najveće izdatke kada je u pitanju potrošnja električne energije. Jedan od najefikasnijih načina da održavate željenu temperaturu jeste dobra izolacija. Dodatna termoizolacija će smanjiti potrošnju struje od 25 do 60 posto. Takođe, ako se grijete na struju, izaberite ona tela koja imaju termostat. Ako koristite klima-uređaj za hlađenje (A klasa 18 troši 45 kilovata mjesečno, ako je koristite jedan sat dnevno) vodite računa da razlika između spoljašnje i unutrašnje temperature ne bude veća od pet do 10 stepeni.

 

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".