Anđela Pagano, italijanska glumica, preminula je u 87. godini. U karijeri dugoj preko 70 godina ostvarila je brojne uloge na filmu, pozorištu i na televiziji. Italijani na društvenim mrežema se opraštaju od glumice, ističući da će Pagano zauvek ostati upamćena kao talentovana i strastvena umetnica koja je svojim radom obogatila italijansku pozorišnu i filmsku scenu.

 

 

"Počivaj u miru, Anđela. Počivaj u miru, Anđela, pamtićemo te po tvojim nezaboravnim ulogama NJena pojava nastaviće da inspiriše buduće generacije umetnika" - napisao je jedan od korisnika društvene mreže X.

Anđela Pagano je rođena je u četvrti Stela, u starom jezgru Napulja, od oca Napolitanca i majke iz Marke. NJen otac bio je talentovani mandolinista, a već sa osam godina Anđela je počela da peva prateći bend uličnih muzičara koji je formirao njen otac. Kasnije je radila u prodavnici rukavica.

 

 

Godine 1958. debitovala je u komediji "La fortuna con l'effe maiuscola" ("Sreća s velikim S") Eduarda De Filipa. Godine 1959. usledio je njen televizijski debi, tumačeći sporedne uloge u komedijama "Ditegli sempre di sì" ("Uvek mu recite da"), "Napoli milionaria" ("Napulj milionera"), "Filumena Marturano" . Uspeh je postigla kada ju je Đuzepe Patroni Grifi odabrao da glumi u  predstavi Franke Valeri "Le catacombe" ("Katakombe"), a 1967. godine ju je pozvao da glumi u predstavi "Napoli notte e giorno" ("Napulj danju i noću"). Kasnije se Pagano našla na sceni sa drugim napolitanskim glumcima, počevši od Pupelle Mađo.

U narednim godinama radila dosta na filmu. Godine 1969. glumila je u filmu "Il seme dell'uomo" ("Seme čoveka") pored Marcija Margineta i Ane Vjazemski. Godine 2004. pojavila se u filmu "Peperoni ripieni e pesci in faccia" ("Paprike punjene ribom"), zajedno sa Sofijom Loren i F. Marejem Abrahamom. Na televiziji je 2006. godine igrala u mini seriji "Assunta Spina" Rikarda Milanija, a 2010. godine u filmu "Mannaggia alla miseria" ("Prokleta beda") Line Vertmiler.

(Srbija Danas)

BONUS VIDEO: