Razlog je niska stopi poreza od 397 evra, koja se godinama ne menja. Zato su penzije promenjene zbog usklađivanja, pa cenzus penzionera Ive sada prelazi samo jedan evro.

Penzioner Ive (80) je čak deset godina imao je besplatnu kartu za autobus. Međutim, od 1. maja ove godine stvari su se promenile. Naime, granica penzije je 397 evra za ostvarivanje tog prava, a on ima evro više - 398, pišu Vijesti.hrt.

- Nisam dobio besplatnu kartu. Jedan evro je veći od moje penzije. Ne, sad smo bogati - rekao je Ive za HRT.

Kada su odlučili da digitalizuju karte, odlučeno je da 397 evra bude maksimalni iznos penzije za besplatno vožnju. Pošto su penzije penzionerima u međuvremenu rasle zbog rasta cena i zarada, značajan deo njih ostao je bez besplatnog prevoza.

Postoje naznake da će uslediti promene

- Pre nekoliko godina prijavilo se preko 5.000 penzionera. Trenutno imamo oko 1.700 penzionera koji ispunjavaju ove kriterijume, rekao je za vijesti.hrt.hr načelnik Uprave za promet i poslovanje Liburnije Slobodan Erslan.

Oni koji ne ispunjavaju uslove moraju da plate 20 evra mesečno ili da sednu na bicikl. Međutim, nisu svi toliko vitalni da mogu da se kreću po gradu na biciklu.

Erslan kaže da postoje indicije da bi gradska uprava mogla da koriguje taj cenzus, s obzirom na rast penzija redovnim usklađivanjem.

BONUS VIDEO: