Kupanje u moru sa sobom nosi i sloj soli na koži koji, kada se osuši, ponekad ostavlja prepoznatljive bele tragove. Zato mnogi ljudi imaju naviku da se istuširaju na plaži odmah posle kupanja, ili pre odlaska kući, kako bi isprali so sa kože.

Iako u tome nema ništa loše, mnogo je bolje ostaviti so na koži bar nekoliko sati.

Naime, morska voda ima antibakterijska svojstva i bogata je vitaminima i mineralima kao što su magnezijum, natrijum, kalcijum, cink i slično, zbog čega odlično deluje na kožu.

Foto: Shutterstock

 

Uzimajući u obzir sve vitamine i minerale i antibakterijsko dejstvo, so iz morske vode hrani kožu i smanjuje upale, sprečava pojavu bubuljica, gljivičnih infekcija koje se najčešće javljaju na noktima i smiruje atopijski dermatitis, psorijazu i slična stanja kože.

Takođe, iako se kaže da se solju ne trljaju rane, slana morska voda je odlična za brže zarastanje. Osim što ima antibakterijska svojstva, morska voda, odnosno so koja ostaje na nama, deluje i kao mehanički piling koji pomaže u uklanjanju mrtvih ćelija kože i na taj način doprinosi njenom svežem izgledu.

Magnezijum u morskoj vodi takođe pomaže u snižavanju nivoa kortizola u krvi, koji smiruje nervni sistem a samim tim i mogućnost pojave bubuljica koje nastaje usled stresa

BONUS VIDEO:

(Miss7hr/ Wanted)