Zašto psi napadaju svoje vlasnike?

Ovo pitanje često se svede na stereotip da su određene rase, poput pitbul terijera, inherentno agresivne. Međutim, istina je kompleksnija i zahteva dublje razumevanje.

Foto: Profimedia

 

Ne razumeju pojam dobra i zla

U svetu pasa, koncepti dobra i zla ne postoje kao što ih ljudi razumeju. Psi svoj svet dele na stvari koje su im prihvatljive i one koje ih čine nesigurnim, na situacije koje su im ugodne i one koje su im neprijatne. Razumevanje ovog psihičkog sklopa može pomoći vlasnicima da shvate zašto psi reaguju određenim ponašanjem, poput ujeda, koji obično nije izazvan besom.

Problematično ponašanje

Psi mogu pokazati različita problematična ponašanja, poput prekomerne aktivnosti ili agresije prema drugim životinjama, što je izazov s kojim se suočavaju mnogi vlasnici. U takvim situacijama, razumevanje uzroka ponašanja psa može pomoći u pravilnom pristupu i rešavanju problema.

Nagon čopora

U centru za dresuru pasa Obrad Đokić objasnio je za RTS da postoji više razloga zbog kojih vlasnički pas napada. Kako kaže, jedan od njih je, bez obzira da li je vlasnički ili ne, situacija kada je pas bez kontrole.

- Taj pas ima svoje određene nagone, kao što su nagon čopora, branjenje teritorije, branjenje vlasnika. Ako vlasnik nije dosledan, vlasnički pas može da napadne i svog vlasnika. Najviše grešimo jer mislimo da je pas kućni ljubimac, ali on to nije, već je potencijalno opasna životinja - istakao je Đokić, a prenosi RTS.

Foto: Profimedia

 

Strah kao uzrok ujeda

Kada pas ugrize svog vlasnika, često je to izražaj straha ili osećaja nemoći. Nedostatak socijalizacije ili negativno iskustvo mogu dovesti do toga da pas reaguje agresivno u situacijama koje doživljava kao pretnju. Važno je da vlasnici prepoznaju signale straha kod svog psa i pruže mu podršku i sigurnost.

Genetske predispozicije i komunikacija

Pojedine rase pasa mogu imati genetske predispozicije koje ih čine sklonim određenim ponašanjima, ali ključno je razumeti da agresivnost nije nužno posledica rase već kompleksnih faktora uključujući i socijalizaciju. Pravilna socijalizacija i obuka mogu značajno uticati na smanjenje rizika od agresivnog ponašanja.

Važnost pravilne socijalizacije

Period rane socijalizacije psa ključan je za razvoj njegovog ponašanja kasnije u životu. Nedostatak pravilne socijalizacije može dovesti do problema u ponašanju i reaktivnosti psa. Vlasnici trebaju uložiti vreme i trud u učenje svog psa kako da se ponaša prikladno u različitim situacijama i kako da komunicira na način koji je prihvatljiv za ljude i druge životinje.

Alo