Prošlo je 38 godina od premijere kultne serije "Sivi dom" koja je na male ekrane u tadašnjoj Jugoslaviji donela potpuno novu estetiku.

Ova drama reditelja Darka Bajića snimana je tokom 1984. i 1985. godine i govori o sudbinama dece iz popravnog doma. Serija se premijerno emitovala tek od februara 1986.

Gordan Mihić koji je pisao scenario za ovu seriju u mnogobrojnim intervjuima pričao je da se u njoj najviše istakao Žarko Laušević i da je nakon te uloge postao jedan od najtraženijih mladih glumaca.

Foto: reprint Večernje novosti

 

 

- Iznad svih ostalih fantastičnih glumaca koji se pojavljuju u seriji, najviše se istakao Laušević. Imao je najtežu ulogu zbog koje tokom svih 12 epizoda gotovo da i ne progovara. Ta uloga ostavila je veliki pečat u njegovoj karijeri i mislim da nikad posle toga nije odigrao tako zahtevnu rolu - ispričao je Mihić.

Foto: G. Marković

 

 

Malo je pozanto da po istoimenoj seriji snimljen i film koji nikada nije prikazan u bioskopima, a reditelj Darko Bajić otkrio je i zbog čega.

- Sećam se da je producent Đorđe Zečević tada pitao Žarka Lauševića i mene: "Što ne napravite film od toga?" Mi smo to na kraju i uradili, ali on je završio direktno na VHS kaseti. Taj film se nikada nije prikazao nigde - ispričao je Bajić.

(Informer)

BONUS VIDEO: