Neptun je planeta duhovnosti, pa dok putuje retrogradno, možemo se naći u situaciji da preispitujemo svoja duhovna uverenja i ono što smatramo istinitim. Možemo se skloniti ka različitim ideologijama ili drugačijim načinima postojanja. Ako smo do sada izbegavali duhovne aspekte u našim životima, retrogradni Neptun može izneti te probleme na površinu, terajući nas da se suočimo s njima.

Neptun je počeo svoje retrogradno kretanje 2. jula i trajaće do 7. decembra 2024. Neptun će retrogradno putovati kroz znak Ribe, krećući se od poslednjeg stepena Riba unazad do 23. stepena Riba.

Foto: Profimedia

 

 

Ples Neptuna na poslednjim stepenima znaka Riba pomaže nam da se pripremimo za završetak ovog ciklusa koji je započeo kada je Neptun prvi put ušao u Ribe u aprilu 2011. godine.

Iako će Neptun ostati u Ribama sve do marta 2026. godine, već počinjemo osećati kako se ovaj ciklus približava kraju. Možda već razmišljate o tome koje su Neptunove teme bile prisutne u vašem životu od 2011. godine.

Neptun voli da bude u znaku Riba, gde može najpotpunije i najautentičnije da se izrazi. Neptun je planet iluzija, snova i kreativnosti. Na najvišem nivou, povezan je sa dubokom, bezuslovnom duhovnom ljubavlju i jedinstvom. Na najnižem nivou, može biti povezan s obmanama i manipulacijama.

Dok Neptun putuje retrogradno, podstiče nas da podignemo veo i otkrijemo višu istinu. Iluzije ili ideje, pa čak i snovi i želje koje smo nekad imali, možda više neće odzvanjati ili se neće činiti usklađenim sa našim sadašnjim putem.

Ako želite dublje da istražite ciklus retrogradnog Neptuna, setite se šta se dešavalo u vašem životu od decembra 2023. godine (ili čak od aprila 2011. godine), posebno u oblastima koje se tiču vaše kreativnosti, snova, iluzija, intuicije i mogućih obmana.

Tokom ovog retrogradnog perioda, nešto što je kuvalo u tom vremenskom periodu može izaći na površinu, ili možete dobiti više uvida i odgovora. Zapamtite da je retrogradni Neptun suptilna energija, pa možda neće biti sasvim jasno šta se dešava, piše Atma.hr.

Da bismo vas pripremili za ovo, evo nekih manifestacija koje možemo doživeti tokom retrogradnog Neptuna:

Blokade u kreativnosti

Kao planet kreativnosti, mašte i snova, retrogradni Neptun može ponekad izazvati blokade u kreativnom izražavanju, ali to je samo deo procesa ponovnog rađanja naše kreativne vizije.

Iako se možda osećate blokirani u vašim kreativnim projektima, ovo je vreme kada se možete radovati novom rođenju. Takođe možete iskoristiti ovo vreme za odmor od kreativnih projekata i usmeriti se na logistiku. Ponekad naši kreativni procesi zahtevaju planiranje i organizaciju, a sada je dobro vreme da na tome radite.

Preispitivanje duhovnog puta

Neptun je planet duhovnosti, pa tokom retrogradnog putovanja možemo se naći u situaciji da preispitujemo naša duhovna uverenja i ono što smatramo istinitim. Možemo biti skloni različitim ideologijama ili drugačijim načinima postojanja.

Ako smo dosad izbegavali duhovne aspekte naših života, retrogradni Neptun može izneti ove probleme na površinu, terajući nas da se s njima suočimo.

Lako je minimalizirati stvari koje nam se dešavaju, u nastojanju da budemo suosetljivi ili "bolji ljudi", ali retrogradni Neptun je prilika da razmislimo i primenimo praktičniji, logičniji i dublji pristup situaciji.

Retrogradni Neptun takođe može doneti spoznaju o duhovnom putovanju koje smo pratili i da li nas ono dovodi do unutrašnjeg mira ili samo hrani naš ego.

Foto: Profimedia

 

 

Lekcije o bezuslovnoj ljubavi

Neptun je takođe planet bezuslovne ljubavi, ljubavi koja je izvan naših odnosa i koja je večno povezana sa delom naše duše. To je ljubav koja jeste i kojoj ćemo se vratiti. Možemo je nazvati i Božanskom ljubavlju.

Dok Neptun putuje retrogradno, možemo osećati unutrašnji poziv da praktikujemo ili pristupimo ovoj Božanskoj ljubavi i usmerimo je prema sebi.

Takođe, možemo se naći na ivici između prepoznavanja da smo svi ljubav i da zaslužujemo ljubav, i postavljanja granica i odbijanja da nas iskorišćavaju.

Iako je bezuslovna ljubav važna duhovna praksa, ponekad moramo praktikovati ljubav iz daljine i kroz postavljanje granica.

Provera stvarnosti

Neptun je planet bega. NJegova suština je da se izgubimo u filmu, pesničkom delu ili drugom svetu fantastičnog romana. Sve ove stvari imaju svoje mesto i lepotu, ali ako smo ih koristili da bi stalno bežali od suočavanja sa stvarima, retrogradni Neptun nas može vratiti u stvarnost.

Podignutim Neptunovim velom, možda ćemo biti primorani da se suočimo sa stvarima, vidimo pravu istinu i bavimo se onim što smo pokušavali da zaobiđemo.

Takođe, Neptun vlada zavisnostima o supstancama koje menjaju svest, pa problemi u vezi s tim takođe mogu isplivati tokom ovog retrogradnog perioda.

Otkrivene tajne

Kada Neptun putuje retrogradno, to je kao da dobijemo uvid u ono što se dešava iza kulisa. Možemo videti šta je stvarno, a šta nije.

Dok Neptun putuje retrogradno, može podići veo i omogućiti nam da vidimo istinu. Ako je neko bio obmanjivao ili smo ignorisali istinu, Neptun može naterati da se suočimo s njom.

Retrogradni Neptun može biti kao skidanje ružičastih naočara i sagledavanje stvarnosti onoga što nas okružuje. Može doneti buđenja i otkrića istine. Iako to može biti izazovno, verujte da ste spremni da se suočite s tim!

Nove nade i snovi

Kao planet želja i snova, retrogradni Neptun može nas naterati da preispitamo svoje snove i želje. Možemo otkriti da ono za čim smo nekada žudeli više nije ono što nas ispunjava ili više ne odražava kuda želimo ići i ko želimo biti.

Takođe, možemo odlučiti da je vreme da odustanemo od nekih starih snova ili ciljeva u korist novih puteva.

Foto: Profimedia

 

 

Tri horoskopska znaka će osetiti ovu retrogradnu fazu Neptuna

Iako će energija biti suptilno prisutna za sve tokom ovog perioda, određeni horoskopski znakovi će doživeti Neptunovo retrogradno kretanje izrazitije.

Blizanci

Blizanci će tokom Neptunovog retrogradnog ciklusa biti pozvani da preispitaju svoje društvene odnose i veštine komunikacije. Mogu se suočiti sa nejasnoćama i nesporazumima u interakcijama sa drugima.

Biće podstaknuti da razmotre istinitost svojih reči i namera, te će se fokusirati na autentičnost. Kreativnost može biti blokirana, ali je idealno vreme za istraživanje novih ideja i prilagođavanje starih projekata. Takođe, suočiće se sa pitanjima sopstvene duhovnosti i tražiće dublje značenje u svakodnevnim situacijama.

Device

Device će osetiti uticaj retrogradnog Neptuna u aspektima povezanim sa njihovom svakodnevnom rutinom, zdravljem i služenjem drugima. Retrogradni ciklus može doneti zbunjenost u vezi sa ličnim ciljevima i svrhom.

Device će biti pozvane da preispitaju svoje navike i metode rada, te pronađu ravnotežu između praktičnosti i duhovnosti. Ovo je vreme kada Device mogu otkriti skrivene talente ili interesovanje za kreativne projekte koji su ranije bili zapostavljeni. Takođe, ovo razdoblje može pojačati njihovu osetljivost na emocionalne potrebe i podstaknuti ih na dublje emocionalno isceljenje.

Ribe

Ribe, kao znak kojim vlada Neptun, će duboko i lično osetiti ovu retrogradnost. Retrogradni Neptun može podstaći introspektivna razmišljanja i osećaj nostalgije. Suočiće se sa prošlim iluzijama i otkriti kako su njihovi snovi i ideje izgrađeni na temeljima koje je potrebno potpuno preispitati.

Ovo je vreme za pročišćavanje vizija i usklađivanje sa pravom istinom. Kreativni blokovi mogu biti prisutni, ali Ribe ih mogu prevazići fokusiranjem na duhovne prakse i samorefleksiju. Ovo razdoblje donosi dublje razumevanje sopstvenih emocija i potrebu za emocionalnim isceljenjem.

BONUS VIDEO: