Mira Furlan, legendarna glumica koju je cela Jugoslavija obožavala, umrla je 20. januara 2021. godine usled komplikacije prouzrokovanih virusom Zapadnog Nila.

Foto: Anđela Stevanović

 

Čuvena glumica izgubila je životnu bitku u 66. godini, a iza sebe je ostavila supruga Gorana i sina Marka, kao i brojne uloge po kojima će je publika dugo pamtiti.

Foto: V. Danilov

 

Glumac Rade Šerbedžija svojevremeno je otkrio kako su izgledali njeni poslednji dani.

- Dugo je bolovala neizlečivo i teško. Bila je u komi. Tad je bila prekinuta bilo kakva veza sa njom. Ali svima nam je ostala u srcu jer je Mira Furlan, siguran sam, bila jedna od najdivnijih glumica na području bivše Jugoslavije - rekao je glumac tada.

Virus Zapadnog Nila hara Srbijom

Nakon što je pre skoro tri nedelje u Srbiji potvrđen prvi slučaj zaraze groznicom Zapadnog Nila u ovoj sezoni, koju prenose komarci, do 12. avgusta je zaraženo osam osoba - petorica muškaraca i tri žene.

Foto: Profimedia

 

To pokazuje najnoviji izveštaj Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut", koji obuhvata podatke zaključno sa 11. avgustom. Prijavljeni slučajevi zaražavanja virusom Zapadnog Nila zabeleženi su:

  • 3 slučaja u Južnobanatskom okrugu
  • 2 slučaja u Beogradu
  • po 1 slučaj u Južnobačkom, Severnobačkom i Braničevskom okrugu

Takođe, na teritoriji Mačvanskog okruga registrovan je i jedan slučaj groznice Zapadnog Nila sa verovatnim mestom zaražavanja u Grčkoj, podsećaju iz Instituta "Batut".

Simptomi virusa Zapadnog Nila

Ovaj virus može da prođe bez ikakvih simptoma, međutim, neki simptomi su takvi da lako mogu da se pomešaju sa običnom prehladom, stomačnim ili virusom gripa.

Inače, simptomi groznice Zapadnog Nila javljaju se od 3 do 14 dana nakon uboda zaraženog komarca.

Oko 20 odsto zaraženih osoba ima blagu kliničku sliku u vidu:

  • groznice
  • glavobolje
  • mučnine
  • povraćanja
  • što ponekada može da bude praćeno otokom limfnih žlezda ili pojavom osipa na koži grudi, leđa ili stomaka

Ti simptomi, kako navode iz Instituta, obično prolaze u roku od par dana, mada su zabeleženi slučajevi kada je oboljenje trajalo i više nedelja.

Blic