Prošle nedelje vlasti su iz kuće u središnjem delu savezne države NJujork zaplenile burmanskog pitona dugog četiri metra koji je bio ilegalno držan.

Dana 28. avgusta službenik Ministarstva za zaštitu životne sredine države NJujork primio je dojavu o zmiji u mestu NJu Hartford. Osoba koja je zvala Ministarstvo izrazila je sumnju da neko ilegalno drži zmiju u svom domu, objavila je agencija putem Fejsbuka.

Službenik je, na osnovu fotografije zmije, prepoznao burmanskog pitona, prepoznatljivog po "uzorku u obliku strele na glavi". U državi NJujork posedovanje burmanskog pitona bez dozvole smatra se nezakonitim.

Burmanski pitoni, poreklom iz jugoistočne Azije, mogu da narastu više od sedam metara i dosegnu težinu do 90 kilograma, prema podacima National Geographic. U SAD su uvedeni putem trgovine kućnim ljubimcima, ali sada se smatraju invazivnom vrstom jer su im plen domaće životinje, uključujući neke ugrožene vrste.

Zmija je pronađena 28. avgusta u kući u NJu Hartfordu. Piton je bio dug četiri metra i smešten u mali terarijum veličine oko 1,5 metara. Uprkos uslovima, zmija je bila u dobrom zdravstvenom stanju i težila je 36 kilograma. Vlasnik zmije priznao je službeniku da nije očekivao tako brz rast pitona i da više nije bio u stanju da se brine o njemu.

Zmija je zaplenjena i prebačena u zoološki vrt Fort Riki Diskaveri.

- Vlasniku su izdate kazne zbog posedovanja divlje životinje kao kućnog ljubimca te zbog držanja opasne divlje vrste bez potrebne dozvole - saopštilo je ministarstvo.

BONUS VIDEO: