Sprejevi, kreme, losioni i duga odeća često se pokažu kao preslaba zaštita, a večeri prolaze u stalnom svrabu i mukama sa posledicama uboda. Međutim, svrab je jedna od stvari koja sve pogoršava.

Zašto naša koža svrbi nakon ujeda komaraca?

Stručnjaci objašnjavaju da ubodom insekt ubrizgava slinu u naše telo putem svog rilca, malog dela tela nalik igli kojim siše krv. . Ta pljuvačka sadrži antikoagulans koji sprečava zgrušavanje krvi, omogućavajući insektu da dobije obilan obrok koji mu je potreban za polaganje jaja. Smatra se da su toksini u toj pljuvački ono što čini ugrize vrućim i čini da nas svrbi.

Dr. Bobi Prit, direktorka laboratorije za kliničku parazitologiju na klinici Mayo, kaže da se to dešava zato što naše telo pokreće imuni odgovor na pljuvačku komaraca i oslobađa navalu histamina i leukotriena.

Ova reakcija varira od osobe do osobe, kao i od insekta do insekta, što objašnjava zašto neki ljudi razviju značajan otok i bol, dok drugi razviju samo blagi kvržicu koja svrbi.

Bez obzira na to kako reagujete na ujede komaraca, lekari se slažu da postoji jedna stvar koju ne treba da radite kada vas ujede: češete mesto ujeda.

Zašto bi trebalo da izbegavate češanje mesta ujeda insekata

„Može biti veoma primamljivo češati ujede komaraca zbog toga koliko mogu da svrbe, ali to treba izbegavati“, kaže dr Prit za Huff Post.

Glavni razlog je to što na našoj koži i telu živi mnogo različitih vrsta bakterija — poput stafilokoka i streptokoka, koje su uglavnom bezopasne, objašnjava doktorka.

„Ali ako imate otvorenu ranu, poput one koju dobijete kada se jako počešete, zapravo možete utrljati bakterije sa svoje kože u tu malu ranu i dobiti infekciju.“

Ove infekcije, kao što su celulitis i impetigo, mogu da izazovu crvenilo, otok, plikove, osetljivost oko ujeda, kao i otečene limfne čvorove i žuti sekret. Mogu se lečiti antibioticima, ali u retkim slučajevima inficirani ugriz može dovesti do ozbiljnih komplikacija kao što su sepsa ili nekrotizirajući fasciitis.

Ne treba ni češati ujede jer naše telo počinje da oslobađa više histaminskih ćelija, zbog čega će ujed još više svrbi.

„Češanje može poslati blage signale bola u mozak, koji može osloboditi serotonin i povećati osećaj svraba“, rekla je za Huff Post Pamela Frable, vanredni profesor na TCU-ovom Haris koledžu.

Šta učiniti nakon ujeda komarca i kako sebi pomoći

Naravno, izbegavanje češanja nije jedini način za ubrzavanje oporavka, a postoji nekoliko drugih koraka koje možete preduzeti da biste sprečili infekciju i osigurali da ujed zaceli brže.

Prva stvar koju treba da uradite nakon ujeda je da operete to mesto sapunom i vodom. Ovo će pomoći u uklanjanju bakterija u blizini ujeda koje mogu izazvati infekciju.

„Ubod komarca je tehnički mala rana i generalno je dobra ideja da sve rane nežno operete sapunom i vodom“, primećuje Frable.

Stavljanje leda na mesto ugriza, idealno oko 10 minuta, takođe će pomoći, a takođe je opcija pokrivanje područja kremom protiv svraba ili antihistaminikom.

„Ovi proizvodi mogu značajno da smanje svrab i, što je najvažnije, spreče vas da počešete ujed i prekinete ciklus svraba i grebanja“, ističe Prit.

Ako ove proizvode nemate u kućnoj apoteci ili ne možete da dođete do apoteke, možete napraviti pastu protiv svraba kod kuće. Jednostavno pomešajte kašiku sode bikarbone sa malo vode da biste napravili gustu smesu. Zatim nanesite na ujed, sačekajte 10 minuta i isperite. Ova domaća pasta smanjuje svrab, a još bolje, sprečava vas da ogrebete ugriz i pogoršate ga.

Kada je ujed komarca opasan?

„Konačno, trebalo bi da pratite ujed i obratite pažnju na sve simptome koji se pojave tokom sledeće nedelje ili dve. Sasvim je uobičajeno da se razvoj groznica ili čak otečeni limfni čvorovi odmah nakon ugriza, tako da nemojte paničiti ako odmah osetite ove simptome“, kaže Prit, a Frable dodaje:

„Nisu svi komarci prenosioci bolesti, ali neki šire Zika virus, denga groznicu i virus Zapadnog Nila, od kojih svi mogu izazvati teške bolesti i zdravstvene komplikacije. Ne možete reći da li je komarac zaražen patogenom samo ako pogledate ubod, zbog čega je ključno obratiti pažnju na bilo kakve simptome.’

Dakle, ako dobijete temperaturu, osip, jaku glavobolju ili konfuziju nedelju ili dve nakon ujeda, posetite lekara. Oni mogu da izvrše dijagnostičke testove kako bi utvrdili da li ste zaraženi bolešću koju prenose komarci i da vam pruže podršku u oporavku.

BONUS VIDEO