Brzina forhenda Arine Sabalenke, nove šampionke US opena, glavna je tema za razgovor posle završetka poslednjeg grend slema u sezoni.

Beloruskinja Arina Sabalenka bila je bolja u finalu US opena od DŽesike Pegule (7:5, 7:5), čime je uspela da prebrodi veliku krizu nakon što je prošle godine trofej izgubila od Koko Gof.

Bila je to njena druga grend slem titula u godini, nakon pobede na Australijan openu, i treća ukupno jer se dokazala kao najbolja igračica na tvrdoj podlozi na svetu. Malo ko je u stanju da parira njenoj snazi u ovim uslovima.

Foto: Profimedia

 

 

Analiza snažne igre Sabalenke otkrila je da je njen forhend imao više snage od udaraca Karlosa Alkaraza, Novaka Đokovića i šampiona u muškoj konkurenciji Janika Sinera. Ovo je posebno apostrofirao teniski stručnjak Patrik Muratoglou.

Presuda čuvenog teniskog gurua i trenera Patrika Muratoglua, koji je na svojoj Linkedin stranici postavio detaljan zapis u kojem objašnjava zašto je Arina Sabalenka konačno osvojila titulu na US openu, vrlo brzo je zavredila pažnju medija.

- Prosečna brzina forhenda Arine Sabalenke tokom ovogodišnjeg US opena je brža od većine vrhunskih muških tenisera - napisao je Muratoglu i nastavio:

- NJen forhend bio je 1,6 km/h brži od Karlosa Alkarasa, 3,2 km/h brži od Janika Sinera, 6,4 km/h brži od Novaka Đokovića! Prema podacima koje su objavili emiteri. Ipak, ovo nije iznenađenje za mene.

Foto: Profimedia

 

 

Potom je Patrik Muratoglu objasnio kako je i zašto Arina Sabalenka uspela da iza sebe ostavi trojicu najboljih tenisera današnjice.

- Ključna razlika između muškog i ženskog tenisa leži u upotrebi okretanja i brzini kretanja. Muškarci imaju tendenciju da se više okreću i udaraju većom visinom, čineći loptu sporijom, ali više kontrolisanom i teškom za rukovanje - pojasnio je Muratoglu i dodao:

- Pošto se muškarci kreću brže, mogu da iskoriste ovu brzinu da se suprotstave agresivnim udarcima, što često dovodi do toga da udaraju još jače, bliže linijama i na kraju preuzimaju veće rizike uz minimalnu nagradu.

Foto: Profimedia

 

 

A, potom je objasnio uspeh Sabalenke i snagu njenog forhenda.

- U ženskom tenisu, međutim, Sabalenkin pristup je neverovatno moćan. Ona igra brzo, preuzima više rizika i ostaje blizu osnovne linije, znajući da njena brzina može da nadmaši njene protivnike. Upravo taj neustrašivi stil joj je obezbedio titulu na US openu, gde je nemilosrdno napadala. NJena pobeda u NJujorku je svedočanstvo uspeha tenisa sa visokim rizikom i visokim nagradama na ženskoj strani. Da biste uspešno igrali ovaj stil, potrebno je veliko samopouzdanje, i ona to savršeno pokazuje - zaključio je Patrik Muratoglu, nekadašnji trener Serene Vilijams.

BONUS VIDEO: