Ali šta je s emocionalnim zdravljem?

Naši obrasci razmišljanja, osećaji i ponašanje utiču na sve aspekte našeg života, uključujući i našu samopercepciju i način na koji se odnosimo prema drugima. Iako nije nužno biti u dugotrajnoj, ozbiljnoj vezi da biste imali srećan i ispunjen život, nova istraživanja sugerišu da bi posebno muškarci mogli da imaju koristi od ljubavnog života, piše Best Life.

Prema najnovijoj studiji iz 2024 godine objavljenoj u časopisu International Social Work, muškarci koji su u braku imaju četiri puta više šanse da "uspešno ostare" u odnosu na samce. Podaci pokazuju da bračni status značajno utiče na fizičko i mentalno zdravlje, kao i društvenu dobrobit, posebno kod muškaraca. 

- Još uvek ne znako mnogo o tome kako bračni život utiče na uspešno starenje. Cilj je bio da se istraži povezanost između različitih bračnih puteva, fizičkog zdravlja i dobrobiti, kao i uvideti da li se ti odnosi razlikuju za žene i muškarce - izjavila je doktorka Mabel Ho, glavna autorka i stručnjak za socijalni rad u saopštenju za javnost u kojem sažima rezultate studije. 

Foto: Profimedia

 

U ovoj studiji, istraživači su analizirali podatke uzete od 7641 ispitanika, starijih od 60 godina, iz Kanadske longitudinalne studije o starenju (CLSA), koji su ispunili sve četiri kategorije "uspešnog starenja". Ove kategorije obuhvataju fizičko zdravlje, psihološko i emocionalno blagostanje, društvenu dobrobit i samoprocenu dobrobiti, prenosi hrvatski Večernji list.

Ispitanici za koje se smatralo da "uspešno stare" nisu imali ograničenja ili hronične bolove tokom vežbanja, niti su patili od depresije, anksioznosti, problema s pamćenjem ili PTSP-a. Takođe su imali "nekoga kome se mogu poveriti ili razgovarati o sebi ili svojim problemima barem većinu vremena", što je doprinosilo njihovoj društvenoj dobrobiti. Osim toga, ocenjivali su svoje starenje kao "dobro" ili "izvrsno".

Ispitanici su potom razvrstani u sedam različitih grupa prema njihovom bračnom statusu: (1) nikad nisu bili u braku, (2) u braku, (3) udovci, (4) razvedeni ili rastavljeni, (5) neudati koji su se venčali, (6) iz braka u razvod i (7) ostale promene.

Foto: Profimedia

 

Od svih ispitanika, čak njih 70 posto je smatrano "uspešnim u starenju". Međutim, kada se podaci razvrstaju prema bračnom statusu među muškarcima, najuspešniji su bili oni koji su bili oženjeni ili su se nedavno venčali. To sugeriše da bi ljubavni odnos mogao biti ključ za dugovečnost.

BONUS VIDEO: