Prestali ste se da se svađate: Možda vam se na prvi pogled čini čudno, ali smanjenje svađa ne mora nužno da značiti da je veza postala jača. Ebigejl Mejkpis, bračna i porodična terapeutkinja, objašnjava da prestanak sukoba može da ukazuje na emocionalnu udaljenost između partnera. Ako se partneri više ne trude da reše svoje probleme, to može da znači da su odustali od veze. Klinički psiholog Dejvid Narang primetio je da kod nekih muškaraca dolazi do osećanja olakšanja kada žene prestanu da izražavaju svoje frustracije. Ali, to može da bude znak da žena više nije zainteresirana za rešavanje problema, što čini vezu krhkom i povećava rizik od razvoda.

Vaši životi postaju sve odvojeniji: Dok je prirodno i zdravo da partneri zadrže određenu nezavisnost, prekomerena odvojenost može da bude alarmantna. Mejkpis upozorava da rastuća udaljenost između partnera može da ukazuje na duboku nepovezanost i smanjenje zajedničkog interesa za deljenje iskustava.

Niste otvoreni jedno prema drugom: Marni Fejerman, bračna i porodična terapeutkinja, ističe razliku između privatnosti i tajnovitosti. Ako partneri namerno skrivaju informacije jedan od drugoga, to može da bude znak da brak postaje nestabilan. Nedostatak poverenja i izbegavanje intimnosti često dovode do emocionalne udaljenosti.

Foto: Profimedia

 

Retko razgovarate o budućnosti: Prestanak razgovora o zajedničkim ciljevima i planovima može da ukazuje na manjak želje za rastom i razvojem veze. Mejkpis objašnjava da ovo može da bude rezultat osećaja samozadovoljstva i gubitka motivacije za poboljšanje odnosa, što može da dovede do stagnacije i nezadovoljstva.

Poveravate se drugima više nego svom partneru: Ako se više otvarate prijateljima ili kolegama nego svom supružniku, to može da bude znak problema u braku. Fejerman upozorava da je ključno deliti svoje misli i osećanja sa partnerom kako bi se održala intimnost u vezi.

BONUS VIDEO: