A odgovor na to pitanje pokušao je pronaći tim iza Jutjub kanala Donut Media. Krenuli su od same definicije konjske snage prema kojoj je ona snaga potrebna da se masa od 75 kilograma podigne (delujući silom od 75 kiloponda) na visinu od 1 metra u vremenu od 1 sekunde. 

Autori videa idu dalje u prošlost i pronalaze prvu definiciju sa kraja 18. veka kad je DŽejms Vat došao na ideju da svoju parnu mašinu uporedi sa snagom konja. On je izračunao da konj može podići 250 kg tereta na visinu od jedne stope (0.3m) u jednoj sekundi. 

 

 

Donut media je stoga došao na ideju da konja dovede na valjke gde se testiraju automobili. Naravno, radi se o vrlo kompleksnom poslu te su angažovali kompaniju Motivo, koja je osmislila način na koji će se pravolinijsko kretanje konja prebaciti u kružno kretanje potrebno na valjcima. 

U ovom zabavnom, ali poučnom videu autori su otkrili koliko "konjskih snaga" može dati čovek, a na kraju saznajemo koliko "konjskih snaga" daje i jedan konj.

Rezultat bi vas mogao iznenaditi, jer kaže da je u pitanju 5.7 KS. Značajno više nego što je to procenio slavni izumitelj. 

Foto: Profimedia

 

 

 

 

BONUS VIDEO