Da je reč o ozbiljnom problemu, može se videti pomoću alata koji je pre nekoliko godina osmislila NASA. Naime, alat predviđa koji će gradovi biti potopljeni zbog topljenja glečera izazvanog globalnim zagrevanjem.

Naučnici su izračunali učinak Zemljine gravitacije i rotacije kako bi predvideli kako će se voda "redistribuirati" širom sveta. 

- Alat za svaki grad daje jasnu sliku koji su glečeri od posebne važnosti - kazao je svojevremeno za BBC jedan od naučnika koji je učestvovao u istraživanju.

Naučni podaci pokazuju da je topljenje glečera imalo uticaj na rast nivoa mora tokom 20. veka. Ono što zabrinjava jeste činjenica da se u 21. veku taj uticaj dodatno povećao.

Istraživanje je pokazalo da od topljenja velikih ledenih površina na zapadnom delu Grenlanda u Evropi treba da strahuju London, Tromso, Oslo, Atina, Sirakuza, Marselj, Gibraltar, Brest i Dubrovnik.

Foto: O. Radošević

 

Klimatolog i okeanograf Mirko Orlić pojasnio je 2020. za RTL kako je Dubrovnik uzet kao primer, i da nije samo on ugrožen. 

- Znamo da je i Rijeka poplavljivana već sada i Split takođe, Dubrovnik, a i ova neka nizinska područja. Delta Neretve je ugrožena, zaleđe Zadra. Recimo da se sva Antarktika otopi to je podizanje nivoa mora za nekih 57 metara. Naravno to se ne može dogoditi u narednih 100 godina, ali se može dogoditi, i zbog ovakvih epizoda će to podizanje biti brže nego što smo mislili - rekao je Orlić, prenosi Večernji list.

BONUS VIDEO: