Osim pozivom za koji se školovao, otac Predrag Popović bavi se i poljoprivredom. Jedno vreme je uzgajao maline, zatim je zasadio borovnice, dok na Homolju ima košnice sa pčelama.

– Poljoprivredom se bavim radi smirenja, ne iz koristi. I deca su angažovana na imanju. Brali su maline u našem malinjaku i zaradili da kupe telefone – kazao je u jednom intervjuu otac Peđa, otkrivajući donekle i na koji način vaspitava naslednike.

Predrag Popović rođen je pre 41 godinu u Slavonskom Brodu, odakle se sa roditeljima preselio u Vrnjačku Banju. U Kraljevu je završio elektrotehničku školu, a u Beogradu Bogoslovski fakultet. Diplomirao je kod današnjeg patrijarha, u to vreme vladike Porfirija, na temu "Samoljublje u duhovnom i duševnom životu".

Pre nego što je 2012. godine dobio prvu parohiju, otac Predrag Popović radio je u školi kao veroučitelj. Značajan trag ostavio je tokom šestogodišnjeg službovanja u mestu Radovanje, u opštini Velika Plana. Zahvaljujući njegovim ličnim naporima u spomen kompleksu Radovanjski lug zaživeo je Muzej vožda Karađorđa, vođe Prvog srpskog ustanka. Na njegovu inicijativu, uz zalaganje lokalne samouprave, asfaltiran je prilazni put i rekonstruisana rasveta.

Nadahnut hrišćanskim vrednostima i pravoslavnim učenjem, govornički dar oduvek je koristio za propovedanje Jevanđelja, sve sa namerom da u ljudima probudi veru i ljubav prema Bogu. U početku je besedio pri svojim parohijama, a nakon hodočašća na Ostrog, početkom 2020. godine, to je počeo da čini i u televizijskim emisijama. Nisu mu strani ni moderni vidovi komunikacije, kao što su društvene mreže, a Jutjub kanal "Otac Predrag Popović" prati više od trista hiljada ljudi.

Duže od dve decenije u srećnom je braku sa suprugom Ivanom, sa kojom je dobio troje dece – Teodoru, Petra i Pavla. Tokom zajedničkog života selili su se čak 14 puta, ali u svemu što im se dešava vide samo izazove koje Gospod pred njih stavlja.

Sudbinski susret u studentskom domu

Budućim supružnicima putevi su se ukrstili u ranoj mladosti, a sudbinski susret odigrao se u studentskom domu na Karaburmi.

– Svratio je u posetu koleginicama koje su bile u sobi do moje, a ugledao me je dok sam tresla krpu kroz prozor. Odmah sam osetila da ću postati deo njegovog života. Bila mi je nezamisliva i sama pomisao da nastavim dalje bez Predraga – svedočila je Ivana Popović u prilogu koji se može naći na Jutjub kanalu njenog supruga.

Za suprugu Predraga Popovića kažu da je savremena srpska popadija – oblači se moderno, vozi automobil... Kao i većina drugih majki, Ivana je ta koja vodi računa o školskim obavezama dece, kontroliše kako provode slobodno vreme, razvozi ih gde treba.– Imali smo mnogo iskušenja u rađanju naše dece. Ali, sve se dešava sa razlogom, uvek naučimo nešto novo. Bude tako velikih borbi. Prvo se rodila Teodora, a onda i mali Pera, u sedmom mesecu trudnoće, sa svega 1400 grama. Kao i svako prevremeno rođeno dete imao je brojne probleme. Ipak, nikad nisam ni pomislila da Petar neće izrasti u zdravo dete. Najvažnije je da se uzdamo u Gospoda – poručila je popadija koja se hrabro hvatala u koštac sa svim nedaćama, a bilo ih je.

– Dok smo čekali Pavla, bila sam u drugom mesecu trudnoće, doktorka je rekla da plod nije živ i poslala me na kiretažu. Zahvaljujući Svetoj Petki i molitvama, Pavle se rodio živ i zdrav. Od naše troje dece njega najviše zanimaju poslovi na imanju. Voli da vozi traktor, razume se u voće. Sa druge strane, Petar je fudbaler. Iako fudbal ne volim, niti me zanima, već devet godina ga vozim na treninge. Decu učimo da rade ono što ih interesuje.

Kako je otkrila, ćerka Teodora najviše liči na tatu.

– Ona je preslikani otac. Prepuna je talenata i stalno joj nešto novo privla;i pažnju. Ipak, sad već mogu reći da se pronašla u hemiji.

Mada su u mnogo čemu ljudi novog doba, Popovići su u suštini tradicionalisti. Popadija Ivana s ponosom ističe da sve odluke u kući donosi otac Predrag.

– Pola godine mi je trebalo da shvatim da ne treba ništa da se pitam. Ja uopšte više ne mislim. Ako žena ima divan brak, divnog supruga i normalnog čoveka pored sebe, uopšte ne treba da misli. NJeno je samo da se moli Bogu.

Otac Predrag Popović u svojim besedama često naglašava da je brak svetinja koju svaki muškarac i žena podjednako treba da poštuju nakon što se jednom zavetuju pred Bogom.

– Đavo udara najviše na brak, gleda da to rascepa. To je uradio prvom braku Adama i Eve, i on to neće prestati da radi. Ne zbog nas, već zbog Boga, da mu se naruga, jer Bogu je jako važna zajednica muškarca i žene – kaže.

– Moja supruga, ona leži sa mnom u krevetu, ona meni sprema hranu, ona mene pere, mesi kolač za slavu, nosi moje prezime. I ja da nju izdam? Da nju prevarim? Pa, kome ću biti veran? Ako ne ide, ne ide, razvedite se. Niste ni prvi, ni poslednji. Ali kada uđeš u brak zaista moraš da se daš – poručuje otac Peđa, ne krijući koliko je srećan pored svoje životne saputnice.

(Žena Blic)

BONUS VIDEO: