Kao dugogodišnji profesor, pisac i predavač, Jerotić je svojim radom i učenjem ostavio dubok trag u srpskom društvu, posebno kroz promociju dijaloga između nauke i religije. Jerotić je posebnu pažnju posvećivao temama odnosa između vere i psihološkog zdravlja, a njegova dela su postala izvor utehe i duhovnog vođenja za mnoge.

Vladeta Jerotić govorio je o mnogim životnim temama, između ostalog i o braku, razvodu i vaspitanju dece, a evo šta je rekao o razvodu.

Svedoci smo vremena u kome svako gleda svoje interese, partneri nisu spremni da se žrtvuju zarad bračne zajednice, a najviše u tom odnosu ispaštaju deca.

Foto: V. Danilov

 

Mnogo puta mogli smo čuti dr Jerotića kako naglašava da decu podjednako treba da žele i muž i žena.

– Ima hrabrih žena koje rađaju decu, iako muškarci neće brak.

Iz svog psihoterapeutskog iskustva, dr Jerotić je govorio i o deci koja odlaze čak u Ameriku da bi upoznala svoje očeve.

– To nikako nije dobro jer ostavlja izvesna emocionalna oštećenja. Takođe, u novije vreme, beleži se i porast agresije među suprižnicima te u mnogim gradovima imamo sigurne kuće za žene, a u Nišu čak i za muškarce. Spas je jedino u veri.

Foto: Milena Anđela

 

Ako supružnici ne mogu da nađu zajednički jezik ni na koji način, razvod braka je neminovan, a dr Jerotić savetuje da to bude:

– Ako je razvod braka neminovnost, najbolje je da se ona dogodi kada dete ima najviše tri godine i da roditelji ubrzo potom stupe u nove bračne zajednice.

Slavni srpski intelektualac je ovako govorio o deci tog uzrasta.

- Dete do kraja treće godine je upijajući um, kao sunđer je. Koliko bi samo trebalo da se otac i majka tada vole najviše! I da tako bude pet, pa posle neka bude malo i prepirki, ali prvih tri do pet godina, i zbog deteta i zbog sebe, da dete vidi, upije ljubav oca i majke. Ostaće skript, pa će tražiti u svome braku da ponove ono što su doživeli prvih tri do pet godina, i dobro i loše! 

BONUS VIDEO: