Dok je prelazila kolovoz na zebri, niko nije stao - motori su nastavili da jure oko nje, a ni sa automobilima nije bilo drugačije. Snimak je u tri dana pregledan 16.6 miliona puta. I upozoravamo vas, ako patite od anksioznosti - možda bolje da ovo ne gledate.

"Ok, ovo je apsolutno ludo", "Curo, svi smo skoro umrli dok smo ovo gledali", "Imam osećaj kao da me udario automobil", "Zadihao sam se kao da sam stvarno prelazio", "U Vijetnamu bih živeo na jednoj strani čitav život", "Vrištala bih sve vreme", samo su neki od komentara.

Saobraćajna kultura u Vijetnamu

U većim vijetnamskim gradovima, kao što su Ho Ši Min i Hanoi, saobraćajni haos deo je svakodnevnog života. Na ulicama prevladavaju motori, mopedi i bicikli i čini se kao da vlada potpuna anarhija. Međutim lokalni stanovnici vešto upravljaju kroz gust saobraćaj koristeći intuiciju i posmatrajući okolinu, stoji u globalnom izveštaju o sigurnosti na putevima.

Statistički podaci pokazuju da je u Vijetnamu registrovano više od 45 miliona motora, što čini taj prevoz najpopularnijim načinom kretanja.

Uprkos prividnom haosu, saobraćaj funkcioniše zahvaljujući sporazumima među učesnicima - postoji neka vrsta kolektivnog razumevanja i poštovanja prostora drugih, iako su saobraćajna pravila često fleksibilno tumačena. Vozači u Vijetnamu retko koriste pokazivače smera, a pešaci moraju da se prilagode hodajući kroz saobraćaj s poverenjem da će ih vozači izbegavati.

Sigurnost u saobraćaju

Sigurnost u saobraćaju i dalje je velik izazov. Broj saobraćajnih nesreća, uključujući one sa smrtnim ishodom, visok je u poređenju sa mnogim drugim zemljama. Prema izveštaju Svetske zdravstvene organizacije, Vijetnam beleži više od 21.000 smrtnih slučajeva godišnje zbog saobraćajnih nesreća, što čini jednu od najčešćih uzroka smrti u zemlji.

Vlada Vijetnama uvela je strože zakone o sigurnosti saobraćaja, poput obveznog nošenja kaciga za vozače i saputnike na motociklima, ali sprovođenje tih mera ponekad je neadekvatno. Nedavno su počele da se sprovode i kampanje za podizanje svesti o sigurnom ponašanju u saobraćaju, posebno među mladima.

Turisti koji posećuju Vijetnam često doživljavaju saobraćajnu kulturu kao jedan od najvećih izazova. Nepostojanje jasnih pravila o prelasku ulica može da stvori nelagodu, ali nakon nekog vremena mnogi posetioci se prilagode tom nesvakidašnjem saobraćajnom krajoliku. Kultura "hrabrosti" među pešacima zapravo je neizbežna - potrebno je ući u saobraćajni tok sa poverenjem, polako i bez naglih pokreta.

Iako Vijetnam nudi fascinantna iskustva, posetiocima se savetuje oprez i pridržavanje lokalnih običaja kako bi izbegli nesreće. Izbegavanje vožnje tokom kišnih sezona i upotreba taksija ili organizovanih vožnji smatra se sigurnijim rešenjem za turiste.

BONUS VIDEO: