Oni rade zajedno kako bi podržali zdravlje imuniteta, kostiju, krvi, metabolizma i srca, kao i pravilan rast i razvoj.

Crveni krompir

Crveni krompir je lako uočiti u prodavnici zahvaljujući njihovoj tamnocrvenoj boji, iako je unutrašnjost obično kremasto bela ili svetlo zlatna. Istraživanja su pokazala da imaju i do duplo više flavonoida u poređenju sa belim krompirom, što povećava njihove antiinflamatorne sposobnosti i sposobnosti za jačanje imuniteta.

Slatki krompir

Slatki krompir je klasično okarakterisan kao mnogo hranljiviji izbor u poređenju sa belim krompirom, ali da li je to zaista tako? Nutritivno, oni nude više vlakana i pantotenske kiseline. Takođe, imaju više vitamina A i beta-karotena. Beta-karoten daje slatkom krompiru živopisnu narandžastu boju, a u kombinaciji sa vitaminom A podržava optimalno zdravlje očiju.

LJubičasti krompir

Iako su činjenice o nutritivnoj vrednosti ljubičastog krompira ograničene, profil je sličan onom kod običnog krompira. Međutim, ljubičasti krompir sadrži antioksidans antocijanin, koji mu daje ljubičastu boju. Dokazano je da antocijanini pozitivno utiču na zdravlje srca i metabolizam. LJubičasti krompir je takođe jedinstven po svom većem sadržaju skroba.

Beli krompir

Beli krompir sadrži manje količine vitamina C i B6, što blago umanjuje njihovo pozitivno dejstvo na imuni, krv i nervni sistem.

Najzdraviji krompir

„Ne postoji nijedna najzdravija vrsta krompira, sve sorte nude jedinstvene karakteristike i nutritivne profile“, slaže se Rebeka DŽespan, registrovani dijetetičar.

Međutim, slatki krompir je blago iskrao ispred ostalih, zahvaljujući povećanom sadržaju vlakana, pantotenske kiseline, beta-karotena i vitamina A, piše Real Simple.

BONUS VIDEO