Nakon što ispečete omiljeno jelo, prirodno je da želite da se rerna što pre ohladi. Iako to deluje kao praktično rešenje, stručnjaci naglašavaju da vruć vazduh koji izlazi iz rerne može izazvati oštećenja na okolnom nameštaju, naročito ako je izrađen od aluminijuma ili drveta. Površine od aluminijuma lako reaguju na temperaturne promene, dok drveni elementi mogu izgubiti boju ili se deformisati usled prevelike toplote.
Druga česta praksa je delimično otvaranje vrata rerne, ali i to nosi rizike. Na taj način mogu se oštetiti šarke koje omogućavaju pravilno otvaranje i zatvaranje rerne. Dugoročno, to može dovesti do njihovog kvara i skupih popravki.
Šta je pravi način za hlađenje rerne?
Moderne električne pećnice opremljene su ventilatorima koji su dizajnirani da postepeno izbacuju toplotu i vlagu. Držanjem vrata pećnice zatvorenim nakon pečenja, omogućavate uređaju da se prirodno ohladi bez dodatnih rizika za kuhinjske elemente.
Ako želite da iskoristite toplotu iz rerne kako biste zagrejali prostor, stručnjaci preporučuju potpuno otvaranje vrata rerne tek kada se ona već delimično ohladi. Na ovaj način smanjujete rizik od oštećenja, a istovremeno širite toplinu po prostoriji.
Izbegavanjem ovih čestih grešaka sa pećnicom, produžićete njen vek trajanja i zaštititi svoj kuhinjski nameštaj od neželjenih oštećenja.
(Najžena)
BONUS VIDEO: