Kokice su zapravo raspuknuta zrna žitarica, pa su zdrave, čak ih je i preporučljivo jesti.
- Neki ljudi ih smatraj lošom hranom, ali one su zdrave - kaže nutricionista Ebi Langer.
- Ne samo da sadrže mnogo vlakana već imaju i vrlo malo kalorija kada ih pečete bez mnogo masnoće. Pored osećaja sitosti, one daju i osećaj zadovoljstva zbog svoje hrskavosti - dodaje ona.
Ali mogu postati i nezdrava hrana zbog načina na koji ih ljudi jedu.
- Budući da su lagane i vrlo ''zarazne'', ljudi ih često jedu previše i unose neželjene kalorije - kaže nutricionista.
Samo 100 grama kokica sadrži 93 kalorije, 3 grama proteina, 1,2 grama masti, 18 grama ugljenih hidrata i 3 grama vlakana. Reč je, naravno, o kokicama pripremljenim s nekoliko kapi masnoće i bez dodatnih ukusa. Kokice postaju kaloričnije kada im se dodaje sir, maslac, karamela i tako postaju nezdrave.
Prema tome 100 grama kokica s maslacem sadrži 192 kalorije i čak 15 grama masnoća, što je pet puta više od običnih kokica. Nutricionista Langer preporučuje i izbegavanje kokica za mikrotalasnu pećnicu, jer je dobro poznato da su one bogate masnoćama i sadrže dosta soli, ali su i kancerogene.
Ako već želite brze kokice iz mikrotalasne, uzmite običnu papirnu kesu i u nju stavite kukuruz, pa ih pripremite bez masnoća. Tako ćete biti sigurni da jedete niskokalorične kokice koje su super zdrava grickalica.