Gradonačelnik glavnog grada Srbije rekao je da se planira 150 stanica za javne bicikle, na kojima će moći da se iznajmi ili parkira to prevozno sredstvo, a ovim sistemom veliki deo javnog gradskog prevoza biće rasterećen.

- Širom sveta gradovi prihvataju inovativan pristup urbanoj mobilnosti, koji se bazira na održivim vidovima javnog prevoza, uvažavajući ‘zelenu hijerarhiju’, odnosno ekološki prihvatljivije vidove kretanja u metropolama. Sistem javnih bicikala je deo važnog segmenta transportnog sistema koji promoviše zdraviji život, čistiji vazduh, kao i bezbednije ulice i poboljšanu pristupačnost - naveo je Radojičić.

Ukupna vrednost ovog projekta iznosi oko pet miliona evra, a obuhvata finansiranje, nabavku, kao i izgradnju javnih stanica. Rok trajanja ove koncesije predviđen je na 15 godina.

- Strateški ciljevi Grada Beograda orijentisani su ka razvoju pešačko-biciklističkog saobraćaja. Trenutno u Beogradu imamo 103 kilometra uređenih biciklističkih staza, a Planom održive urbane mobilnosti, koji je prošle godine proglašen za treći najbolji plan održive urbane mobilnosti u Evropi, planirana je izgradnja još oko 500 kilometara biciklističke infrastrukture u narednih deset godina - zaključio je Radojičić.

 

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".