Božić je praznik baziran na duhovnim vrednostima, porodičnom okupljanju i sreći. Krase ga mnoge zanimljive priče, ali i tradicionalne procedure koje su prisutne tokom celog dana.

Foto: Shutterstock

 

 

U nekim mestima u Srbiji veruje se da domaćin uoči ovog paznika treba da na sredinu prostorije postavi nož i okrene oštricu ka istočnoj strani, zatim da stane na njega i prekrsti se. Nakon toga se, stojeći na njemu, domaćin ga rotira tri puta u smeru kazaljke na satu. Svakog puta se valja prekrstiti, prenosi Ona.

Sa druge strane, postoje priče da se za ovaj praznik ne valja jesti viljuškom i nožem, već samo kašikom kako se zubi ne bi pokvarili.

Foto: Shutterstock

 

 

Etnolog Vesna Marjanović, govori kako postoje razne priče, legende i običaji, ali da se po starom predanju sklanjalo sve oštro, poput noževa, jer se verovalo da se pokojnici mogu povrediti. Koliko god se neki običaji činili neobičnim, Božić se smatra praznikom koji spaja svet živih i mrtvih, zato se jede na podu kako bi se bilo što bliže zemlji.

Takođe, još jedan običaj koji objašnjava naša sagovornica jeste čuvena rukavica kojom se badnjak drži. Veruje se da gola ruka ne sme dodirnuti grane badnjaka jer se smatra da predstavlja božansku pojavu i može imati prisustvo drugog sveta, zato se uvek pripremi par rukavica.

(Blic Žena)

BONUS VIDEO: