Susret pranećaka Principa i praunuke Ferdinanda

Izvor: Nportal 29.07.2023 08:42

Povratak na vest

Vaš komentar

Top komentari

Talaj

29.07.2023 09:44

Da li je to onaj Princip koji se u poslednjem ratu na strani HVO borio protiv Srba? Da li mu je to bila nagrada i "istorijski oproštaj" Principima za zločin iz 1914.? Nasuprot autoru teksta, mislim da se u svetlu istorijskih činjenica itekako da raspravljati "šta bi bilo da je bilo", pa tako i o bespotrebnom atentatu i pucnju u prestolonaslednika koji je imao za posledice pogibiju miliona Srba u Prvom svetskom ratu, katastrofalno po Srbe stvaranje Jugoslavije, stradanja opet Srba za vreme Drugog svetskog rata, Jasenovac, Jadovno, nastavak stradanja pod komunističkom vlašću, krvavi rasplet 1990-ih i proglašavanje Srba od žrtava dželatima i "genocidnim narodom"...Bilo bi Prvog svetskog rata, ali Srbija ne bi bila "krivac" i "izazivač" i ne bi postojao motiv Austrougarske za tako krvavu osvetu...Atentat je bio potreban stvarnim inspiratorima rata (Engleska, Nemačka...), da bi se rat pokrenuo i Srbi masovno žrtvovali. Zato Gavrilo Princip za mene nije nikakav heroj, nego egzekutor svog naroda, makar da je to učinio i iz uverenja (a nije samo iz njega) u jugoslovenstvo.

+20 -25

0 Odgovora

Marina

29.07.2023 10:35

Taj balavac nikako ne moze biti heroj.On je terorista. Ne zelim da vidim njegov spomenik u Beogradu. Koje budale su taj spomenik podigle.

+13 -43

1 Odgovor

Amarcord

29.07.2023 15:33

Било би лепо да сте пре бесмисленог коментара мало прочитали историјске чињенице о Аустро-Угарској делатности у БиХ након Берлинског конгреса. Аустро.Угарској је бло потребно 2 године да војском угуши општенародну побуну након њиховог уласка. Ништа од обећаног "просветитељства и напретка" није урађено. Отворено је 20 пута више затвора него школа, гашена су и забрањивана српска културна друштва која су опстала и под османском влашћу. Бенјамин Калај је чим је постао гувернер у БиХ забранио сопствену књигу "Историја српског народа" коју је писао док је био дипломата у Београду а ништа није било ни од обећане аграрне реформе. Пруге и путеви су грађени искључиво у сврхе експлоатације рудног и дрвног богаства БиХ. Практично огромна већина народа (православног и муслиманског) је била незадовољна . У периоду када су у Европи атентати били редовна појава изродила се идеја за сарајевски . У њему је нађен повод за рат а никако сам по себи није био узрок!

+28 -2

0 Odgovora

@talaj

29.07.2023 12:38

Svaka ti je na mestu.Previse nas je kostala ta sloboda.Nekad je bolje trpeti osvajaca da bi se narod ocuvao.Ovo je bila jedna vrsta kolektivnog samoubistva.

+11 -26

0 Odgovora

Svasta

29.07.2023 13:43

Rat je zapadu trebao da nastave pljacku. Princip ili bilo sta drugo nije bitno. Evo ih u Ukrajini vec, u pohodu na bogati Sibir. I ko je kriv? Krcag ide na vodu dok se ne razbije. Sto pre to shvatimo, pre cemo se osloboditi okupacije.

+30 -0

0 Odgovora

Talaj

30.07.2023 11:21

@Amarcord - niko ne spori istorijske činjenice da je Austrougarska bila imperijalna sila i da je gradila železnicu i infrastrukturu u Bosni iz istih razloga lakše eksploatacije kao i Engleska u to vreme u Indiji. Naravno, ni Austrijanci nisu gradili škole u tolikoj meri za domicilno stanovništvo, već zatvore, a ni podsticali nacionalni preporod i osvešćenje. Šta vam je tu čudno, da li ste očekivali nešto drugo? Ipak, ako se vi malo udubite u činjenice, saznaćete da "Mlada Bosna" nije bila revolucionarna ili nacionalna organizacija, već jedan od brojnih literarnih kružoka u Bosni koji su se bavili idejom jugoslovenstva. Da ne pišem traktat onome koji ne zna, već samo da u najkraćem napomenem da su "Mladu Bosnu" iskoristili "Crna ruka" i Apis, koji je bio plaćen od engleskih i nemačkih obaveštajnih službi za to (postoje dokumenti, ali se kriju), da je pretvore u organizaciju koja će izvršiti atentat. Interes je bio pre svega Engleza i Nemaca rušenje tri carstva - Austrougarske, Rusije i Turske, i preraspodela kolonija nakon toga. Princip je dobrovoljno pristao da bude egzekutor, jer je već bio na smrt bolestan od tuberkuloze, i Voja Tankosić iz "Crne ruke" vežbao ga je u gađanju iz revolvera u Beogradu, u streljani na Zelenom vencu. Posle su isti, uoči atentata, "mladobosancima" doturili oružje preko Drine. Bio je to POVOD koji je MORAO da se nađe inače ne bi bilo (bar ne u tom pogodnom momentu za "saveznike") izbijanja rata, a Srbi su došli kao "žrtveno jagnje" i "dežurni krivci". S tim da ni Austrijanci nisu mnogo marili za prestolonaslednika, koji je bio sumanuta ličnost ograničenih mentalnih kapaciteta i jedino zainteresovan za lov i ubijanje životinja u ogromnom broju! Ostalo je pod znakom pitanja da li su Dvor i Pašićeva vlada znali za atentat i bili umešani, ali je karakteristično da je Aleksandar osudio Apisa na Solunskom procesu za pripremanje atentata protiv njega samog sa klimavim dokazima, a pravi razlog je bio kraj rata i zakon da "mrtva usta ne govore", odnosno da nezgodni Apis ne bi mogao da bude nezgodan svedok o umešanosti Srbije u atentat. Makar i posredno. Takođe je činjenica da je zbog Principovog metka stradala trećina Srba, od čega se ni do danas nismo demografski oporavili, a da su komunisti odmah posle rata, nemajući preča posla, organizovali reviziju Solunskog procesa i REHABILITOVALI Apisa, verovatno iz zahvalnost na doprinosu uništenju tolikog broja Srba i stvaranju Kraljevine Jugoslavije preko koje su oni, posle još jednog genocida nad Srbima, kao posledice, Jasenovca i svega drugog, uspeli da dođu na vlast. Amarcorde, neznalice ne mogu ozbiljno da se bave nijednom temom, u koje vi spadate, ali su vrlo često glasni u davanju svojih neznalačkih tumačenja po raznim temama i pitanjima.

+4 -4

1 Odgovor

Amarcord

30.07.2023 14:41

Право ревизионистичко другосрбијанско виђење историје, "Аферим ".Ма хвала на " свежим тумачењима" о "кривици" Срба и Србије" Дакле нормално је колонизаторско понашање али није нормална жеља народа се ослободи колонизатора? Нормално је да будете сужањ али није нормално да желите слободу. Без коментара !

+5 -0

0 Odgovora

Talaj

30.07.2023 20:59

Amarcord - Aferim vama za koga je svako iznošenje drugačije istorijske istine od one komunističke "revizionizam"! Ko pominje "krivicu" Srbije, kada je upravo reč o tome da joj je ta krivica nametnuta i da je u tom trenutku poslužila određenim silama radi ispunjenja njihovih interesa, zahvaljujući Principu, Apisu i drugim zaluđenicima koji su možda verovali da se ubijanjem jednog prestolonaslednika i njegove žene "bore protiv kolonijalizma"? Ala su se izborili, svaka im čast, danas smo na putu nestajanja zahvaljujući toj njihovoj "borbi". Naravno da svi žele slobodu i niko ne želi da bude sužanj, ali De Gol je, kao vođa Pokreta otpora u Francuskoj, poručio za vreme Drugog svetskog rata da svojim akcijama ne dovode francuski narod u pogibelj i osvetu od strane Nemaca jer, kako je rekao, "rat će se rešiti među velikim silama" - dakle, ni Francusku nije računao među njih! A mi smo, Srbi, mali narod, sa dva miliona glava platili jer nismo poslušali Dražu koji je isto govorio, nego Tita i ono "Bolje grob nego rob"! E moj Amarcord, jedna Danska bila je takođe okupirana, i za vreme rata u borbama protiv Nemaca poginulo je 5 (PET) Danaca ukupno, i niko im danas ne prigovara da su bili kolaboracionisti, nacisti, nisu pobednici streljali u Kopenhagenu 60-100.000 "izdajnika", niko ne poteže pljuvačinu na njihovog "Nedića", jer su se držali pravila "kada se slonovi tuku na livadi, miševi treba da se sklone". Samo takvima kao vi nikada nije dovoljno "herojstva" i "herojski prolivene krvi" radi slobode. Dobili ste "slobodu" 1945., eto vam je pa veličajte Gavrila Principa do mile volje. Odveo je svojim metkom milione Srba, sledstveno u naredne tri decenije, milione Srba u "slobodu", pa nas umesto 15-20 milioona ima koliko nas ima. Nadam se da ste srećni zbog toga.

+3 -2

1 Odgovor

Amarcord

30.07.2023 21:46

Зато је 20 000 Француза осуђено за издају а херој Првог светског рата маршал Петен је смртну казну избегао само због позних година . То ваљда само код Срба треба да се славе издајници и подрепаши ?

+3 -0

0 Odgovora

Talaj

31.07.2023 09:04

Amarcord - ako ćemo mak na konac, 20.000 francuskih "izdajnika", od kojih su dobar deo bile žene osuđene na javno šišanje jer su se upuštale u ljubavne veze sa Nemcima, vi uporedite i izjednačite sa najmanje 60.000 streljanih u Beogradu, u Srbiji, prvih dana slobode, zbog "kolaboracije" sa okupatorima, nemam ništa protiv. Petena bar nisu bacili kroz prozor sa ne znam kojeg sprata kao Nedića. Vaš komunistički rečnik "izdajnici i podrepaši" i dalje funkcioniše, mada ne znam kojoj generaciji pripadate, a ne verujem da imate sto godina i da ste sa drugom Krcunom noću pijani išli po zatvoru da iz zabave pucate u glavu "domaćim izdajnicima". Utoliko gore ako ste mlađa generacija, što znači da nam se to zlo i crnilo iz prošlosti prelilo u sadašnjost. Onda neka nam je Bog u pomoći! Ja sam rekao što sam imao, tema je otišla predaleko jer skačete s jedne na drugu kao zec kada trči po livadi. Zato doviđenja.

+2 -1

1 Odgovor

Amarcord

31.07.2023 18:59

Не господине! Нису то била "ритуална шишања по Француској" већ суђења са смртним казнама и робијама! Узгред Београд 40тих година 20. века није имао више од 320 000 становника а "ваши подаци" баратају са 60 000 стрељаних 1945.? Уз оно што је погинуло у бомбардовањима и штпо су Немци побили испаде да у Београду живих није ни преостало . Гомила другосрбијанских небулоза са рехбилитацијма издајника и причама како су "Срби сами себи криви што су их суседи убијали" . Није "прича отишла предалеко" него сте застранили у сопственој квазиистини само вама и вама сличнима зананој !

+2 -1

0 Odgovora

Talaj

01.08.2023 15:54

Amarcord - podaci od 60.000 kojima baratam nisu "moji podaci", a vi uzmite da su tačni bar 50 odsto i uporedite proporcionalno sa 20.000 osuđenih u Francuskoj. Od kojih je dobar broj doživeo "ritualno šišanje", za razliku od naših osuđenika bez suda koji su u najvećem broju slučajeva ostajali bez glave. Osim toga, te nebuloze kako drugosrbijanci (kojima ne pripadam) rehabilituju "domaće izdajnike", ostavite za svoje neokomunističke istomišljenike, jer niko u Srbiji nije protiv rehabilitovanja Nedića, Draže i ostalih, od drugosrbijanaca. Hvala redakciji ako ovaj moj odgovor objavi (pošto prethodnu verziju nije), a hvala i ako ne objavi.

+0 -0

0 Odgovora

Talaj

01.08.2023 18:46

"...jer niko u Srbiji nije protiv rehabilitovanja Nedića, Draže i ostalih, od drugosrbijanaca" - moja greška u kucanju, treba da stoji: "jer niko u Srbiji nije VIŠE protiv rehabilitovanja Nedića, Draže i ostalih, od drugosrbijanaca". Izvinjavam se.

+0 -1

0 Odgovora

Povratak na vest