"MNOGI SE GADE TOGA" Običaji koji se praktikuju za Zadušnice

Izvor: Nportal 07.03.2024 10:14

Povratak na vest

Vaš komentar

Top komentari

Ivan Zgrozeni

07.03.2024 13:01

Dobro je da je taj obicaj sacuvan. Pokazuje vezu sa vincanskom kulturom. U Vinci je otkriveno stalno naseljeno mesto staro sedam hiljada godina. U kucama je otkriven skelet ispod ognjista. Pretpostavlja se da je tu sahranjivan rodonacelnik porodice, te kuce. Na ognjistu se pripremala hrana, simbolicno, i za pokojnika. U Srbiji pokojnika sahrane u dnu dvorista a ne na groblju (Slobodan Milosevic). Sve to ukazuje na vezu koja traje hiljadama godina i opovrgava tezu da smo se mi doselili u sedmom veku. Bilo je seoba ali ljudi se i danas sele (iz Blaca u Beograd ili Nis). U Luzici sam u Srpskom domu u Budisinu u drzavi Saksoniji (nem. Bautzen) saznao za predanje da je sin kneza Dervana dosao u nase krajeve u cetvrtom veku. I danas u Saksoniji i pored genocida trecina stanovnistva ima haplogrupu R1a (67% Poljaka, 54% Belorusa 47% Rusa ima tu haplogrupu). To znaci da su se selili unutar korpusa istog naroda. Madjari su se tek kasnije doselili u nasu Panoniju i asimilovali deo naseg naroda. Dokaz? Danas samo 6% muske populacije Madjarske ima gene poreklom iz Azije. To je vestacka (uz rumunsku i ukrajinsku) nacija stvorena da bi nas odvojili od Rusa i Slovaka. R1b je germanska haplogrupa, divljacka mutacija. Kako to znam? Oko deset hiljada godina je mladja od R1a.

+9 -1

1 Odgovor

Рашо

08.03.2024 09:53

И још један детаљ у вези сахрањивања у Винчанској култури. Према устима ретка сахрањеног под огњиштем остављана је мала рупа у коју је сипана храна. У данашњим обичајима је остало сачувано да при сахрани и помену покојнику из чаше из које пијемо проспемо малу количину на земљу што је симболички наставак храњења. Дакле, још један показатељ да смо ту сигурно бар десет хиљада година! Упоредо са овим доказима имамо и настојање да се све негира и поништи. Још "важећа" министарка науке је приликом покретања истраживања генома нашег становништва пред камерама изјавила: "Напокон ће бити срушен мит о посебности српског генома"! То изјављује неко ко се кити титулом доктора наука и ко је универзитетски професор у улози министра науке! Дакле, она већ на почетку истраживања саопштава који ће бити резултат!

+0 -0

0 Odgovora

011

07.03.2024 14:10

"U pojedinim ruralnim sredinama naše zemlje..." - Ако већ не знате, у такве "pojedinе ruralnе sredinе" спадају и централна градска гробља Београда и свих осталих највећих градова по целој Србији. И не само по Србији, наравно. И у њима је то обичај ОДУВЕК, свидело се то било коме или не.

+12 -0

0 Odgovora

Vukoman

07.03.2024 17:13

Хвала на коментарима 011 и Ивану Згроженом. Знају материју и то сјајно предочавају. Поздрав.

+4 -0

0 Odgovora

Neko

08.03.2024 01:10

To je paganstvo ljudi,sve naopako radite,obicaji da ali ne znaci da su tacni. Drugo,dajte da jedu dok su zivi,sve ostalo je paganerija..

+4 -1

0 Odgovora

Povratak na vest