Slobodan J
09.09.2024 14:41
Važno je da zamrzavanje bude što brže a odmrzavanje polaganije. Zamrzavanjem se stvaraju kristali vode koji razaraju mišićnu opnu. Što je zamrzavanje brže, nastaju sitniji kristali te je i razaranje manje. Brzim odmrzavanjem ta zamrznuta voda/mesni sok jednostanvo izadje i mišići (mišićne ćelije) ne uspevaju da ponovo „vežu“ deo vode tako da mesu bude „suvlje“. Veći komadi mesa sa kostima imaju i veće kosti a meso blizu kosti i same kosti se najbrže kvare (da ne idem u delaje), znači odmrzavanje 2-3 nikako! U domaćinstvu je optimalno staviti u frižider u manje hladan deo uveče i držati do ujutru.Takodje, može se površina mesa blago posuti kuhinjskom solju koja „pomaže“ mesu da što više „iscurele“ vode /mesnog soka ponovo veže u svoju strukturu. Može se kuvati i zamrznuto meso – traje naravno duže, ali je tada supa/čorba odlična jer se tako najveći deo mesnog soka odvoji i „ostane“ van mesa, ali je samo meso na kraju nešto suvlje.Meso koji će se pržiti ili grilovati, najbolje je začiniti još u zamrznutom stanju (po volji: so, biber, mlevena paprika, ulje i slično) i tako odmrzavati (npr. u tanjiru u frižideru). Svi ti začini takodje potpomažu da meso ponovo „upije“ ispuštenu vodu /mesni sok.
Како најбрже ОДМРЗНУТИ МЕСО и сме ли да се кува замрзнуто
Izvor: Нпортал 07.09.2024 17:14
Povratak na vestVaš komentar