NIJE JEZIK! Šta Vranjancima najviše smeta u "Nečistoj krvi"

Izvor: Nportal 20.12.2021 22:54

Povratak na vest

Vaš komentar

Top komentari

gogo

21.12.2021 10:26

Slažem se sa profesorkom. U seriji je previše naglašena seksualna nota koja od vranjanskih žena pravi razvratnice. Bezpotrebne scene golotinje ne idu na čast ni našim glumicama koje se zaista previše lako obnažuju u totalu. Režiser se očeigledno oslonio da golotinjom podigne gledanost i popularnost serije. Loše!

+24 -4

1 Odgovor

Vranjanac

22.12.2021 02:11

Eh, gogo, mogao bi roman duži od Nečiste krvi da napišem o vranjanskim razvratnicama. I to samo iz ličnog i iskustva mojih najboljih prijatelja. Dosta više sa lažnim moralom.

+0 -0

0 Odgovora

Dobrivoje

21.12.2021 11:08

Slažem se sa profesorkom. Ako se od suštine Borinog romana napravi druga suština, odnosno ako se od istorijskih činjenica tog vremena uzmu sporedne stvari i od njih naprave glavne, ako se kao redovna pojava prikažu neke slike iz glave scenatiste koje nisu bile uobičajene u to vreme, onda se radi ne samo o promašaju, već i o zloupotrebi na štetu srpskog naroda, što smo već imali priliku da gledamo u "Senkama na Balkanu" i slično. Ako je Borin roman služio samo kao motiv, onda u najmanju ruku serija (film) nije trebala da se zove "Nečista krv".

+24 -4

1 Odgovor

Srboljub

22.12.2021 02:13

Dobri, čoveče, roman je fikcija, a ne knjiga istorijskih činjenica. Slike iz glave scenariste imaju jednaka prava da se pojave kao i slike iz glave pisca drame. Kakve veze to ima sa srpskim narodom, siguran sam da ni ti ne umeš da objasniš.

+0 -1

0 Odgovora

професор

21.12.2021 11:11

A propo секса или ваљда морала/неморала који уз то иде, уштедећу Вам читање "Нечисте крви" цитирањем неколико реченица из романа. "И циљ живота (аџијским ћеркама) да им је тај: која ће од њих.......силном лепотом...све мушке по кући - не гледајући ни род ни доба - освојити и залудети." "Доводили су (аџије/богаташи) чочеке...и Циганке...чувене са својих кртих, топлих тела и разблудних очију....И онда би отуда, из чивлука, где су били затворени са свирачима, које наместе у другу собу, да не би могли гледати шта они раде, по неколико дана допирао у варош пуцањ пушака....". "Па чувени Софкин деда....једва издржавши неколико месеци брачнога живота, продужи тобож своја путовања по варошима, а у ствари свој стари распуснички живот са чочецима, Циганкама и другим јавним светом". Занимљиво, зар не? Шта су радили иза затворених врата? Колико морала има у жељи да се залуди сав мушки род без обзира на године и род? Очигледно да професорка није скоро читала "Нечисту крв".

+7 -13

0 Odgovora

Vesna

21.12.2021 11:24

Potpuno se slažem da profesorkom. Oči i razum mi vode jedno pitanje: " Da li postoji i jedan lik u seriji koji je ,uslovno rečeno" pozitivan"? "Pa da li smo mi Srbi tako loši ljudi?Ne postoji savršeno ljudsko biće,ali ovo je baš previše tendenciozno. Ipak,hajde da vidimo da li će se pojaviti neko,serija još traje...

+19 -3

1 Odgovor

Srboljub

22.12.2021 02:15

Kažite mi, a koji je to lik iz Borinih dela za vas "uslovno rečeno" pozitivan?

+0 -0

0 Odgovora

Aleksandar

21.12.2021 17:39

Od vranjskog jezika ništa nije ostalo i to je velika zamerka.

+9 -2

0 Odgovora

Mila Aleksic

23.12.2021 19:12

Још једна серија, где су страћене народне паре на лош начин и непримерно! Новац се убира од претплате, милиони динара и евра. Серија једва да има неку везу са било којим делом Станковића, осим што су употребљена имена из књига! Срамотно је приказивати сцене голотиње и секса у 8 увече да се деца и родитељи стиде и да беже једни од других колико је то огавно снимљено! Другосрибијанци ликују, Срби су приказани као алави и сексом оптерећени, говоре турски као да им је матерњи (чега уопште нема у књигама!) и није поштено помешати ликове из разних романа у једну серију, тако се добила срамотна смеша свега и свачега, уз много ''уметничке слободе'' која је просто срамна и не одговара оном времену.

+4 -2

0 Odgovora

Povratak na vest