Izvor:Foto: Profimedia, Shutterstock
KOLINDINA DIJETA: Podmlađuje kožu, stvara savršenu liniju
14.08.2025.
17:51
ZAHVALJUJUĆI protivupalnoj dijeti Kolinda Grabar Kitarović uspela je da reši problem koji je dugo muči, ali i da održi zavidnu liniju.
Kolinda Grabar Kitarović ne prestaje da oduševljava region svojom fizičkom transformacijom. Nekadašnja predsednica Hrvatske izgubila je značajan broj kilograma i liniju dovela do savršenstva, a kako je u više navrata objavljeno, za to je zaslužna protivupalna dijeta.
Poslednjih godina sve češće čujemo da je "upala tihi neprijatelj zdravlja" – i to s dobrim razlogom. Stres, brza hrana, nedostatak sna i premalo kretanja samo su neki od faktora koji doprinose hroničnim upalama u telu, a one mogu biti veza s raznim problemima poput umora, probavnih smetnji, problema s kožom ili težinom.
Tu na scenu dolazi protivupalna dijeta – više od prehrambenog trenda, reč je o životnom stilu koji podstiče ravnotežu, energiju i dugoročno zdravlje.
Mnogi su čuli za ovu dijetu i zahvaljujući Kolindi Grabar Kitarović, koja se na ovaj način ishrane odlučila nakon što je skinula višak kilograma pomoću liposukcijske dijete.
Nekadašnja predsednica Hrvatske otkrila je da je imala velikih problema s kolenima i da je deo razloga za mršavljenje bio pokušaj da rastereti zglobove, ali i da joj se promenom ishrane "podmladila" koža i popravila krvna slika.
Šta je protivupalna dijeta?
Protivupalna dijeta je režim ishrane baziran na unosu namirnica koje smanjuju upalne procese u organizmu. Hronična upala može da bude uzrok raznih zdravstvenih problema, uključujući gojaznost, bolesti srca, dijabetes i autoimune bolesti.
Za razliku od nekih drugih, ova dijeta nije jako restriktivna. Tokom spovođenja fokus je na konzumiranju svežih, celovitih namirnica koje su bogate antioksidansima, vlaknima i zdravim mastima. Režim je osmislio dr. Endru Veil, ugledni američki lekar s Harvarda i pionir integrativne medicine.
BloombergAdria.com
Dozvoljene namirnice
Voće i povrće – posebno bobičasto voće, lisnato povrće, paradajz i paprike (bogati vitaminima i fitonutrijentima)
Masna riba – poput lososa, tune i sardina (sadrže omega-3 masne kiseline koje smanjuju upalu)
Celovite žitarice – kinoa, smeđi pirinač i zob (bogate vlaknima i održavaju zdrava creva)
Zdrave masti – maslinovo ulje, avokado i orašasti plodovi (ključni u borbi protiv upala)
Začini i bilje – kurkuma, đumbir i beli luk (poznati po protivupalnim svojstvima)
BloombergAdria.com
Zabranjene namirnice
Izbegavaju se sve namirnice koje podstiču upalu. Među njima su šećer, belo brašno, industrijski i konditorski proizvodi, hrana koja sadrži trans masti i aditive.
(Story/Glossy)