Izvor:Foto: Shutterstock

Dodajte OVO u kafu - bolji ukus, dobro i za ZDRAVLJE

Izvor: Nportal

09.11.2025.

12:27

DODAJTE samo jednu kašičicu ovog sastojka u kafu, ta kombinacija poboljšava zdravlje srca i mozga, kao i raspoloženje.

Kafa je mnogima omiljeni napitak jer povećava energiju i koncentraciju, ali istraživanja pokazuju da dodavanje samo jedne kašičice kakao praha može učiniti kafu zdravijom, ukusnijom i efikasnijom. Kombinacija kofeina iz kafe i flavonoida iz kakaoa pozitivno utiče na zdravlje srca, mozga i raspoloženje.

Zdravstvene koristi kafe sa kakaom

- poboljšava rad srca

- podiže raspoloženje

- štiti mozak

BloombergAdria.com

 

- usporava starenje ćelija

- pomaže varenju i radu creva

Flavonoidi, posebno flavanoli iz kakaoa, imaju neuroprotektivno, antiinflamatorno i kardioprotektivno dejstvo. Kada se kombinuju s kofeinom, mogu pomoći u:

- snižavanju krvnog pritiska

- poboljšanju cirkulacije

BloombergAdria.com

 

- povećanju nivoa „dobrog“ HDL holesterola

- smanjenju stresa i simptoma depresije.

Teobromin iz kakaoa produžava dejstvo kofeina i doprinosi stabilnoj energiji tokom dana, bez naglih padova koncentracije.

Kako pravilno dodati kakao u kafu

Stručnjaci preporučuju da se doda najviše 1 kašičica nezaslađenog, čistog kakao praha u toplu, ali ne ključalu kafu. Najbolje vreme za dodavanje je kada se kafa prohladi na oko 60–70°C, kako bi se sačuvali korisni polifenoli i antioksidansi. Na ovaj način dobijate ukusniji napitak koji ne samo da podiže energiju, već i doprinosi dugoročnom zdravlju srca i mozga.