Izvor:Foto: Printskrin/Jutjub/Moja mala kuhinja

MILOVAĆE VAM NEPCA: Recept za francuski pasulj

Izvor: Nportal

14.11.2025.

18:23

FRANCUSKI pasulj je jelo koje osvaja svojim aromatičnim ukusom, a mi vam donosimo najlakši recept.

Pasulj na francuski način obično podseća na "Cassoulet", tradicionalno francusko jelo sa pasuljem i mesom koje se sporo kuva da bi se razvili bogati ukusi. Evo jednog pojednostavljenog recepta koji će domaćice obožavati. 

Sastojci:

  • 2 glavice luka
  • 6 svežih kobasica
  • 200g slanine
  • 2 stabljike celera
  • 2 čena belog luka
  • kašika dimljene paprike
  • majčina dušica
  • 200 ml belog vina
  • 400 g pelata
  • 300 ml pilećeg ili povrtnog temeljca
  • konzerva crvenog pasulja
  • konzerva belog pasulja
  • kašika šećera
  • kašika vinskog sirćeta

Priprema:

Slaninu, luk i celer sitno naseckajte, beli luk zgnječite. Na zagrejanom ulju propržite kobasice sa svake strane i odložite na tanjir.

U tiganj stavite slaninu, luk i celer, pa ih pržite na srednjoj vatri 8-10 minuta, dok luk ne postane proziran, a slanina hrskava.

Umešajte beli luk, papriku i majčinu dušicu i pržite tri minuta, pa sipajte vino i mešajte dok oko 5-10 minuta.

Prebacite sve u lonac, dodajte pelat, obe vrste pasulja, šećer i sirće. Mešajte dok se ne sjedini i ostavite da provri. Dodajte kobasice, poklopite i kuvajte na laganoj vatri oko dva sata, prema potrebi dodajući još temeljca ili vode.

(Informer)